Egyptské Kushari

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Kushari je pokrm, ktorý je často považovaný za národné jedlo Egypta. Z Egypta sa ale tento pokrm rozšíril do ďalších arabských krajín. Jedná sa o predovšetkým pouličné jedlo, ktorého základom je zmes šošovky, cestovín (obvykle makarónov) a ryže. Táto zmes je zmiešaná s omáčkou, ktorej základom sú paradajky, cesnak a ocot. Hotové jedlo sa posype ešte kúskami vyprážanej cibule a cícerom. Medzi korenie používané na prípravu Kushari patrí rímska rasca a koriander. Pretože sa na prípravu kushari nepoužívajú žiadne živočíšne výrobky, je Kushari považované za vegánsky pokrm.

Suroviny na Egyptské Kushari:

1 konzerva cíceru (alebo 400 g uvareného), 1/4 hrnčeka červeného vínneho octu, 1 lyžička mletého koriandra, 1 lyžička mletého kajenského korenia, 1/2 lyžičky mletej rímskej rasce, 500 g malých cestovín, 1 a pol hrnčeka guľatozrnnej ryže, 1 a pol hrnčeka šošovice, soľ a mleté ​​čierne korenie, 1 lyžica olivového oleja, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 konzerva drvených paradajok, 1 lyžica masla, 3 hrnčeky zeleninového vývaru, 3 cibule (na posypanie)

Postup:

Zmiešajte cícer, ocot, koriander, kajenské korenie a rímsku rascu a dajte do nádoby s tesným vekom. Dajte do chladničky, občas premiešajte. Uvarte cestoviny, sceďte a odložte. Namočte ryžu na  20 minút do studenej vody. Sceďte. Medzitým uvarte šošovicu v osolenej a okorenenej vode. Priveďte šošovicu do varu a varte domäkka asi 30 minút. Sceďte. Na panvici rozohrejte olivový olej, orestujte cibuľu a cesnak do sklovita, asi 5 až 7 minút. Pridajte drvené paradajky, osoľte a okoreňte.

Mohlo by vás zaujímať

Kuracia shawarma

30 minútKuracia shawarma – suroviny: 650 – 700 g kuracieho mäsa bez kože (stehná alebo prsia), 1 hrnček bieleho jogurtu, 1/4 hrnčeka octu, 2 strúčiky cesnaku,… Čítaj ďaľej

Znížte teplotu a nechajte variť. Rozpustite maslo v hrnci na strednej teplote. Pridajte ryžu, zvýšte teplotu a smažte 4 až 5 minút za stáleho miešania. Prilejte vývar a priveďte do varu. Osoľte, okoreňte a znížte teplotu. Prikryte a varte, kým ryža nezmäkne, asi 20 minút. Zmiešajte ryžu a šošovicu na veľkom servírovacom tanieri. Nasypte uvarené cestoviny na ryžu so šošovicou. Podávajte s marinovanými cícerom, preliate paradajkovou omáčkou a posypané opraženými kolieskami cibule.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach