Suroviny na rizoto s jablkami a slaninou (rozpočet pre 4 osoby):
320 g ryže ( tip carnaroli ), 2 ks jablká Golden Delicius, 120 g prerastenej slaniny, 1 ks šalotky, 1 l zeleninového vývaru, 150 ml bieleho vína, 40 g masla, olivový olej, 40 g strúhaného parmezánu (Grana Padano), mleté čierne korenie.
Postup:
Najskôr si pripravíme zeleninový vývar z cibule, mrkvy, zeleru, petržlenu a cukiny. Jabĺčka očistíme a spolu so slaninou pokrájame na kocky. Očistíme a posekáme šalotku. Do veľkej panvice dáme trocha masla a oleja, pridáme pokrájanú šalotku a opekáme asi 5 minút. Pridáme ryžu v surovom stave a opekáme ju spolu s cibuľkou ďalších 5 minút. Keď je ryža sklovitá, pridáme 100 cl bieleho vína, premiešame a necháme víno odpariť. Pridáme slaninu a jednu naberačku zeleninového vývaru a pomaly začneme variť ryžu. Vývar pridávame vždy, keď sa z ryže predchádzajúca dávka vývaru odparila.
Očistené a na kúsky pokrájané jablká dáme do panvice, podlejeme trochou bieleho vína a zeleninovým vývarom, jemne povaríme a pridáme do rizota. Osolíme a okoreníme.
Mohlo by vás zaujímať
Po 15 – 20 minútach panvicu s rizotom umiestnime mimo sporáka, pridáme postrúhaný parmezán, premiešame a necháme v rizote rozpustiť. Rizoto prikryjeme v panvici pokrievkou asi na 2 minúty a potom podávame. Ozdobíme kúskami čerstvého jablka.
Recept pochádza z kuchyne talianskeho ambasádora v gescii Veľvyslanca Talianskej republiky J.E. Roberta Martini a jeho pani manželky Flavie Bigi.
Ochutnali sme ho v SOŠ Farského, Bratislava, kde ho pripravili študenti školy, pod osobným dohľadom p. Flavie Bigi na „Dni talianskej kuchyne“.