Rizoto s jablkami a slaninou

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Suroviny na rizoto s jablkami a slaninou (rozpočet pre 4 osoby):

320 g ryže ( tip carnaroli ), 2 ks jablká Golden Delicius, 120 g prerastenej slaniny, 1 ks šalotky, 1 l zeleninového vývaru, 150 ml bieleho vína, 40 g masla, olivový olej, 40 g strúhaného parmezánu (Grana Padano), mleté čierne korenie.

Rizoto s jablkami a slaninou

Postup:

Najskôr si pripravíme zeleninový vývar z cibule, mrkvy, zeleru, petržlenu a cukiny. Jabĺčka očistíme a spolu so slaninou pokrájame na kocky. Očistíme a posekáme šalotku. Do veľkej panvice dáme trocha masla a oleja, pridáme pokrájanú šalotku a opekáme asi 5 minút. Pridáme ryžu v surovom stave a opekáme ju spolu s cibuľkou ďalších 5 minút. Keď je ryža sklovitá, pridáme 100 cl bieleho vína, premiešame a necháme víno odpariť. Pridáme slaninu a jednu naberačku zeleninového vývaru a pomaly začneme variť ryžu. Vývar pridávame vždy, keď sa z ryže predchádzajúca dávka vývaru odparila.

Očistené a na kúsky pokrájané jablká dáme do panvice, podlejeme trochou bieleho vína a zeleninovým vývarom, jemne povaríme a pridáme do rizota. Osolíme a okoreníme.

Mohlo by vás zaujímať

Špenátové rizoto

25 minútSuroviny na špenátové rizoto: 250 g ryže, 500 ml zeleninového vývaru, 300 g mrazeného špenátu, 2 veľké mäsité červené papriky, 1 veľká cibuľa, 3 polievkové… Čítaj ďaľej

Po 15 – 20 minútach panvicu s rizotom umiestnime mimo sporáka, pridáme postrúhaný parmezán, premiešame a necháme v rizote rozpustiť. Rizoto prikryjeme v panvici pokrievkou asi na 2 minúty a potom podávame. Ozdobíme kúskami čerstvého jablka.

Recept pochádza z kuchyne talianskeho ambasádora v gescii Veľvyslanca Talianskej republiky J.E. Roberta Martini a jeho pani manželky Flavie Bigi.

Ochutnali sme ho v SOŠ Farského, Bratislava, kde ho pripravili študenti školy, pod osobným dohľadom p. Flavie Bigi na  „Dni talianskej kuchyne“.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach