Toto tekvicové rizoto vás zaujme svojou jednoduchosťou a unikátnou chuťou. Výborný nápad, ako využiť tekvicu počas jesenných mesiacov!
Suroviny na jesenné tekvicové rizoto s parmezánom:
500 g tekvice, 250 g guľatozrnnej ryže, 900 ml zeleninového vývaru, 1 cibuľa, 2 PL olivového oleja, plátok masla, 80 g parmezánu, muškátový oriešok, rozmarín, soľ, mleté čierne korenie, hrozno
Postup:
Tekvicu ošúpte, vydlabte zo stredu semienka a čistú dužinu nakrájajte na približne centimetrové kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Rozohrejte maslo a opražte na ňom doružova cibuľu a polovicu tekvice. Nakoniec pridajte ryžu, polovicu vývaru a na malom plameni duste, kým sa vývar nevsiakne. Medzitým zvyšnú tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, posypte lístkami rozmarínu, vložte ju do vyhriatej rúry a upečte domäkka. Do rizota postupne prilievajte vývar, kým nie sú ryža a tekvica mäkké. Pred dokončením rizoto dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Na záver vmiešajte do hladkej zmesi ryže kúsky upečenej tekvice a polovicu nahrubo nastrúhaného parmezánu. Servírujte dozdobené zvyšným parmezánom a niekoľkými bobuľkami hrozna.
Mohlo by vás zaujímať
Tip: Na prípravu rizota je najlepšie použiť muškátovú, maslovú alebo hokkaido tekvicu. Hotové rizoto môžete namiesto hrozna dozdobiť i opraženými tekvicovými semienkami. Ak rozmarín v recepte nahradíte šalviou, pokrm dostane úplne iný nádych.