Stískance

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Stískance pripravovala babička zvyčajne spolu s dedkom. Ona ich presolila a dedko ich posolil málo, ale vždy chutili vynikajúco. Ešteže si všetky obľúbené recepty zapisovala a môžeme sa o tento podeliť aj s vami.

Niekde sú to scískance, niekde tašky, inde stískanice. Je to jedno a to isté, len recepty sa líšia podľa regiónu a tiež podľa toho, ktorá gazdiná ho pripravuje. Väčšinou sa jedná o zavinuté nekysnuté lokše, zabalené ako palacinka, okraje podohnuté a „scisknuté“ – preto scískance.

Čas prípravy: 30 minút, čas pečenia 30 minút

Suroviny na Babičkine stískance (rozpočet na asi 15 ks):

1/2 kg zemiakov, 1/2 kg špaldovej hladkej múky, 15 lyžíc hrubej krupice, 70 g roztopeného masla, soľ

stískance

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame s 1/2  kg špaldovej múky, 1/2  ČL soli a vypracujeme cesto. Keby sa príliš lepilo, jednoducho pridáme viac múky. Do troch misiek si pripravíme: soľ, 15 polievkových lyžíc hrubej krupice a približne 70 g roztopeného masla, ktorými budeme „plniť“ stískanice. Z cesta vytvoríme jeden dlhý valček, z ktorého si narežeme 15 ks cesta. Z každého kusu vytvarujeme guľôčku a s valčekom na cesto vyvaľkáme placku do tvaru lokše. Vyvaľkanú lokšu potrieme maslom, posypeme soľou, polievkovou lyžicou hrubej krupice a stočíme do rolky, z ktorej vytvarujeme slimáčika. Stískance Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch do zlatista a chrumkava.

Mohlo by vás zaujímať

Kapustové lokše

30 minútSuroviny na kapustové lokše: 400 g bielej hlávkovej kapusty, asi 150 g hladkej múky, soľ Postup: Kapustu umyjeme, pokrájame nadrobno, osolíme, necháme 15 minút stáť.… Čítaj ďaľej

Tip:

Slimáčiky môžeme naplniť strúhaným syrom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach