Babičkine stískance

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Stískance pripravovala babička zvyčajne spolu s dedkom.

Ona ich presolila a dedko ich posolil málo, ale vždy chutili vynikajúco. Ešteže si všetky obľúbené recepty zapisovala a môžeme sa o tento podeliť aj s vami.

Čas prípravy: 30 minút, čas pečenia 30 minút

Počet ks: 15 ks

Suroviny:

1/2 kg zemiakov, 1/2 kg špaldovej hladkej múky, 15 lyžíc hrubej krupice, 70 g roztopeného masla, soľ

stískance

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame s 1/2  kg špaldovej múky, 1/2  ČL soli a vypracujeme cesto. Keby sa príliš lepilo, jednoducho pridáme viac múky. Do troch misiek si pripravíme: soľ, 15 polievkových lyžíc hrubej krupice a približne 70 g roztopeného masla, ktorými budeme „plniť“ stískanice. Z cesta vytvoríme jeden dlhý valček, z ktorého si narežeme 15 ks cesta. Z každého kusu vytvarujeme guľôčku a s valčekom na cesto vyvaľkáme placku do tvaru lokše. Vyvaľkanú lokšu potrieme maslom, posypeme soľou, polievkovou lyžicou hrubej krupice a stočíme do rolky, z ktorej vytvarujeme slimáčika. Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch do zlatista a chrumkava.

Tip:

slimáčiky môžeme naplniť strúhaným syrom.