Suroviny na rýnsky zemiakový koláč (rozpočet pre 4 osoby):
1,5 kg zemiakov, 4 cibule, 1,5 lyžičky soli, 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia, 4 vajcia, 100 g tenučkých plátkov anglickej slaniny, trochu oleja
Postup:
Zemiaky i cibuľu ošúpeme a na hrubšej strane strúhadla nahrubo nastrúhame. Z nastrúhaných zemiakov necháme 10 minút vykvapkávať prebytočnú vodu, ktorú napokon zlejeme tak, aby škrobová usadenina zostala na dne nádoby. Usadený škrob, soľ a mleté čierne korenie spolu s vajcom primiešame k nastrúhaným zemiakom.
Mohlo by vás zaujímať
Ohňovzdornú formu vystelieme plátkami slaniny, na ne navrstvíme zemiakovú zmes a vložíme do spodnej časti rozohriatej rúry. Keď povrch koláča stvrdne (asi po 20 minútach pečenia), potrieme ho olejom. Urobíme to ešte zodvakrát, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá kôrka.
1 porcia obsahuje: 2449 joulov (585 kalórií)