Libanonská baklava

Doba prípravy 60 minútEnergia: 23 kcal.Náročnosť

Libanonská baklava – suroviny:

Na filo cesto (štrúdľové): 1/4 hrnčeka vody, 1 hrnček múky (250 g), 4 lyžice olivového oleja, 1/4 lyžičky soli

Na plnku: 900 g vlašských orechov, 3/4 hrnčeka cukru, 2 lyžice vody z pomarančového kvetu (Mazahar), 900 g masla

Na sirup: 3 hrnčeky cukru, 2 hrnčeky vody, 2 lyžice vody z pomarančového kvetu (Mazahar), 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup:

Na cesto preosejte múku so soľou. V strede múky urobte priehlbinu. Nalejte do nej vodu a olivový olej. Vypracujet na cesto. Na pomúčenej doske mieste 5 – 7 minút. Cesto by malo byť hladké a nemalo by sa lepiť na dosku. Rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Prikryte vlhkou utierkou a nechajte odpočívať asi 15 minút. Pomúčte si ruky a spracujte cesto od stredu ku krajom. Spracúvajte po častiach, lebo z tohto množstva by ste dostali cesto asi 1×1 m veľké. Cesto nakrájajte na potrebnú veľkosť (podľa plechu na pečenie) a prikryte fóliou alebo voskovým papierom a vlhkou utierkou, aby nevysychalo. Rozdrvte nahrubo orechy a dobre premiešajte s cukrom a vodou z pomarančového kvetu. Maslom potrite pekáč s veľkosťou 30×40 cm. Rozpustite maslo.

Mohlo by vás zaujímať

Baklava

Baklava s vlašskými orechmi

60 minútEnergia: 23 kcal.1 porcia: 960 kJ / 23 kcal Baklava s vlašskými orechmi – suroviny: 2 balíčky lístkového cesta, cukrový sirup (1 lyžica citrónovej šťavy, 350… Čítaj ďaľej

Uložte polovicu plátov cesta na pekáč, pričom jednotlivé vrstvy potrite dobre rozpusteným maslom. Zmiešajte 2 – 3 lyžice vody so zmesou vlašských orechov a rozložte na hornú vrstvu cesta. Na orechovú plnku poukladajte druhú polovicu cesta. Maslom potrite jednotlivé vrstvy a taktiež povrch. Nakrájajte do tvaru kosoštvorcov. Namáčajte si nôž do horúcej vody, aby sa ľahšie krájalo. Zalejte zvyšným maslom. Pečte na 180°C 45 minút až 1 hodinu, kým je povrch upečený dozlatista. Ak vrch nie je pekne hnedý, dajte baklavu na chvíľu pod gril. Dávajte pozor, aby sa nespálila. Na sirup zmiešajte cukor s vodou a priveďte k varu. Varte asi 15 – 20 minút. Odstráňte sirup z tepla, pridajte citrónovú šťavu a vodu z pomarančového kvetu. Zamiešajte a nechajte vychladnúť. Vždy zalievajte horúcu baklavu studeným sirupom, nikdy nie teplým, aby baklava nezvlhla.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach