Marinované pečené kolená je jedlo, ktoré ak si chcete pripraviť, musíte na túto prípravu myslieť niekoľko dní vopred. Soľný nálev mäso skvele ochutí, ale nepresolí. Mäso si vezme z nálevu toľko soli, koľko potrebuje. Pomalé pečenie zaistí bravčovému kolenu intenzívnu chuť, nebeskú mäkkosť a krehkú a chrumkavú kôrku. Zároveň neprídete o toľko mäsa ako v prípade, keby ste ho piekli kratšiu dobu na vyššiu teplotu.
Suroviny na marinované kolená:
2 bravčové kolená
Marináda: 1/2 l vody, 2 hlavičky cesnaku, 2 PL soli, ½ ČL ml. č. korenia, 2 PL kopcom mletá červená paprika sladká, štipka štipľavej papriky, štipka grilovacieho korenia, 3 dl oleja, 1/2 l 12° piva
Postup:
Kolená umyjeme, dobre očistime a osušíme Vo väčšom hrnci privedieme k varu vodu so soľou, pridáme korenie, papriku, pretlačený cesnak, olej a necháme prevariť. Po odstavení pridáme pivo a necháme vychladnúť. Precedíme, no hmotu, ktorá nám zostane v sitku nevyhadzujeme. Precedenou marinádou napicháme koleno injekčnou striekačkou. V prípade, že ju nemáme, narežeme koleno až ku kosti a do týchto zárezov votrieme precedenú hmotu, ktorá nám zostala v sitku.
Mohlo by vás zaujímať
Takto pripravené kolená vložíme do hrnca s marinádou a necháme 24 hodín odležať. Po tejto dobe kolená vyberieme, uložíme na plech, podlejeme marinádou a zakryté pečieme pri 130 stupňoch asi 6 hodín. Občas skontrolujte, či sa nevypiekla všetka voda a prípadne ho ľahko podlejte, ale nie zbytočne veľa, aby výsledná šťava bola výrazná. Akonáhle je mäso mäkké, zapnite na rúre funkciu gril a zvýšte teplotu na 220 °C. Odoberte pokrývku a mäso opečte dozlatohneda. Do pekáča neprilievajte vodu, aby sa šťava zredukovala, a občas ju prelejte cez koleno. Koleno by pri opekaní malo „stáť“, aby sa ugrilovala čo najväčšia časť kože.