Marinované kolená

Doba prípravy 400 minútNáročnosť

Marinované pečené kolená je jedlo, ktoré ak si chcete pripraviť, musíte na túto prípravu myslieť niekoľko dní vopred. Soľný nálev mäso skvele ochutí, ale nepresolí. Mäso si vezme z nálevu toľko soli, koľko potrebuje. Pomalé pečenie zaistí bravčovému kolenu intenzívnu chuť, nebeskú mäkkosť a krehkú a chrumkavú kôrku. Zároveň neprídete o toľko mäsa ako v prípade, keby ste ho piekli kratšiu dobu na vyššiu teplotu.

Suroviny na marinované kolená:

2 bravčové kolená

Marináda:  1/2 l vody, 2 hlavičky cesnaku, 2 PL soli, ½ ČL  ml. č. korenia, 2 PL kopcom mletá červená paprika sladká, štipka štipľavej papriky, štipka grilovacieho korenia, 3 dl oleja, 1/2 l 12° piva

Postup:

Kolená umyjeme, dobre očistime a osušíme Vo väčšom hrnci privedieme k varu vodu so soľou, pridáme  korenie, papriku, pretlačený cesnak, olej a necháme prevariť. Po odstavení pridáme pivo a necháme vychladnúť. Precedíme, no hmotu, ktorá nám zostane v sitku nevyhadzujeme. Precedenou marinádou napicháme koleno injekčnou striekačkou. V prípade, že ju nemáme, narežeme koleno až ku kosti a do týchto zárezov votrieme precedenú hmotu, ktorá nám zostala v sitku.

Mohlo by vás zaujímať

Trhané bravčové mäso z kolena

120 minútSuroviny na trhané bravčové mäso z kolena: predvarené koleno Marináda: kečup, rajčinový pretlak, soľ, nové korenie, bobkový list, cesnak, cibuľa, čierne pivo Postup: Bravčové koleno… Čítaj ďaľej

Takto pripravené kolená vložíme do hrnca s marinádou a necháme 24 hodín odležať. Po tejto dobe kolená vyberieme, uložíme na plech, podlejeme marinádou a zakryté pečieme pri 130 stupňoch asi 6 hodín. Občas skontrolujte, či sa nevypiekla všetka voda a prípadne ho ľahko podlejte, ale nie zbytočne veľa, aby výsledná šťava bola výrazná. Akonáhle je mäso mäkké, zapnite na rúre funkciu gril a zvýšte teplotu na 220 °C. Odoberte pokrývku a mäso opečte dozlatohneda. Do pekáča neprilievajte vodu, aby sa šťava zredukovala, a občas ju prelejte cez koleno. Koleno by pri opekaní malo „stáť“, aby sa ugrilovala čo najväčšia časť kože.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach