Mrkvová chalva

Doba prípravy 20 minútNáročnosť

Chalva je cukrovinka pôvodom z Indie. Názov pochádza z koreňa slova sladký. V Poľsku je táto špecialita veľmi známa a populárna a poznajú ju pod názvom „chałwa“. V Turecku je známa ako helva a v Bulharsku a Rusku ako chalva (xалва).

Základná zmes chalvy sa skladá zo sezamových jadier, cukru alebo medu a rastlinného oleja. Rozdielne sorty chalvy vznikajú pridaním kakaa, vlašských orechov, arašidov, mandlí alebo pistácií. Najčastejšie nájdete v Turecku „tahin-helva“, ktorá sa pripravuje zo sezamového oleja.

V ruskej kuchyni sa chalva najčastejšie pripravuje zo slnečnicových semienok. Chalve príbuzná špecialita je v Španielsku známa pod názvom turrón.

V Indii sa chalvou nazýva sladká špecialita vo forme hustej pasty alebo formy nákypu ako napríklad mrkvová chalva.

Mrkvová chalva – suroviny:

ghee, kardamónové semienka, kešu a hrozienka, mrkva, mlieko, hnedý cukor

Mrkvová halva

Postup:

Na ghee osmažiť kardamónové semienka. Pridať kešu a hrozienka, chvíľu osmažiť. Pridať na tenké pásiky pokrájanú mrkvu. Podliať vodou a mliekom. Nechať podusiť, kým mrkva nezmäkne. Pridať hnedý cukor,  masu nechať dusiť, kým sa neodparí väčšina tekutiny  a mrkva úplne nezmäkne

Mohlo by vás zaujímať

Tropické mango s čili

15 minútSuroviny na tropické mango s čili: 1 mango, po limetky, chili papričky,  červená havajská soľ Postup: Zrelé mango nakrájajte na kocky, pokvapkajte polovicou vytlačenej limetky, posypte… Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach