Chalva je cukrovinka pôvodom z Indie. Názov pochádza z koreňa slova sladký. V Poľsku je táto špecialita veľmi známa a populárna a poznajú ju pod názvom „chałwa“. V Turecku je známa ako helva a v Bulharsku a Rusku ako chalva (xалва).
Základná zmes chalvy sa skladá zo sezamových jadier, cukru alebo medu a rastlinného oleja. Rozdielne sorty chalvy vznikajú pridaním kakaa, vlašských orechov, arašidov, mandlí alebo pistácií. Najčastejšie nájdete v Turecku „tahin-helva“, ktorá sa pripravuje zo sezamového oleja.
V ruskej kuchyni sa chalva najčastejšie pripravuje zo slnečnicových semienok. Chalve príbuzná špecialita je v Španielsku známa pod názvom turrón.
V Indii sa chalvou nazýva sladká špecialita vo forme hustej pasty alebo formy nákypu ako napríklad mrkvová chalva.
Mrkvová chalva – suroviny:
ghee, kardamónové semienka, kešu a hrozienka, mrkva, mlieko, hnedý cukor
Postup:
Na ghee osmažiť kardamónové semienka. Pridať kešu a hrozienka, chvíľu osmažiť. Pridať na tenké pásiky pokrájanú mrkvu. Podliať vodou a mliekom. Nechať podusiť, kým mrkva nezmäkne. Pridať hnedý cukor, masu nechať dusiť, kým sa neodparí väčšina tekutiny a mrkva úplne nezmäkne