Piškóta je druh ľahkého pečiva z pšeničnej múky, vajec a cukru. Je často používaná v cukrárstve, ale má aj rôzne iné použitie. Zvláštnym druhom sú detské piškóty.
Cukrárske piškóty
Špeciálne cukrárske piškóty majú tvar podobný lekárskej špachtli. Anglický názov ladyfingers ich prirovnáva k dámskym prstom. Ich taliansky názov savoiardi pochádza z názvu kraja Savojsko. Tam ich nechal savojský vojvoda okolo roku 1350 po prvýkrát vyrobiť pri príležitosti návštevy francúzskeho kráľa.
Ich hlavné využitie je náplň do sladkých tort a pohárov, často na dekoračné účely. Známym dezertom s použitím piškótov je talianske tiramisu. Často sa využívajú na výrobu nepečených tvarohových toriet.
Suroviny na piškóty:
560 g hladkej múky, 280 g práškového cukru, 4 vajcia, 1 balíček vanilínového cukru, 1 ČL amónia (salajka)
Postup:
Vajcia s cukrom vymiešame na penu, pridáme múku, vanilínový cukor, salajku, zamiesime cesto, ktoré necháme niekoľko hodín stáť (najlepšie cez noc). Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme piškóty (alebo iné tvary), ktoré ukladáme ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich pri teplote 180-200 °C, kým nedosiahnu bledú farbu.
Mohlo by vás zaujímať
Po vychladnutí ich môžeme máčať v čokoláde. Ak ich chceme orechové, tak vyvaľkaný plát posypeme orechmi, ktoré valčekom jemne zatlačíme. Vykrajujeme úsporne, pretože vo zvyškoch ostanú orechy. Piškóty zo zvyškov sú tiež výborné. Pečivo je bez tuku, môže sa dlhšie skladovať a dá sa použiť aj pri príprave nepečených múčnikov a pohárov