Suroviny na slávnostné jablkové tiramisu:
Na jablkovú náplň: 130 g hrozienok, 50 ml rumu, 800 g jabĺk, 100 g cukru, 1 KL citrónovej arómy, 1 balíček vanilínového cukru, 1 balíček (á 40 g) Zlatého klasu, 100 ml jablkovej šťavy, 2 balíčky škoricového cukru, 50 g mandľových hranolčekov
Na tvarohovú náplň: 400 g nátierkového masla bez príchute, 500 g nízkotučného tvarohu, 2 balíčky vanilkového cukru
Na korpus: 240 g medových plátov, 6 PL jablkovej šťavy
Na mandľový krokant: 3 PL cukru, 50 g mandľových hranolčekov
Ešte potrebujeme: formu alebo plech na pečenie (asi 30 x 20 cm), papier na pečenie
Postup:
Na prípravu náplne namočíme hrozienka na 2 hodiny do rumu. Jablká umyjeme, olúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na malé kocky a podusíme s cukrom, arómou a vanilínovým cukrom asi 5 minút. Zlatý klas rozmiešame v jablkovej šťave, pridáme k poduseným jablkám a krátko povaríme. Hrniec odstavíme zo sporáka. Pridáme hrozienka, škoricový cukor a mandle. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Na prípravu tvarohovej náplne ručne vymiešame nátierkové maslo, tvaroh a vanilkový cukor dohladka. Na prípravu korpusu vyložíme dno formy alebo plechu medovými plátmi a pokropíme jablkovou šťavou.
Mohlo by vás zaujímať
Jablkovú náplň rovnomerne nanesieme na medové pláty. Na jablkovú náplň rozotrieme tvarohovú náplň. Múčnik uložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky, najlepšie však cez noc. Na prípravu krokantu necháme za stáleho miešania na miernom ohni skaramelizovať cukor do medovej farby. Odstavíme zo sporáka a vmiešame mandle. Krokant vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť a stvrdnúť. Tvrdý krokant zakryjeme papierom na pečenie a váľkom podrvíme na malé kúsky. Tiramisu pred podávaním ozdobíme krokantom.
Mohlo by vás zaujímať