Suroviny na mandľové piškóty:
500 g mandľovej múky, 500 gr trstinového cukru (jemný krupicový), cca 5 bielkov z čerstvých vajec, mletá škorica na posypanie, 1 vrecúško sušeného droždia
Postup:
V hlbokej miske zmiešame mandľovú múku, droždie spolu s trstinovým cukrom vždy v pomere 1:1. Z tejto dávky vám vyjde približne 50 ks koláčikov, ak chcete viac, tak vždy pridáte múku a cukor v tomto pomere. Približne na každých 200 g zmesi ide jeden bielok. Toto množstvo je to však nepresné, závisí od veľkosti vajíčka. Bielky prilievame počas ručného spracovania cesta, aby sme dosiahli hustejšiu konzistenciu. Pripravíme si nádobu so studenou vodou, do ktorej si namočíme občas ruky, pretože cesto je lepivé. Z cesta vytvarujeme malé gulôčky o veľkosti maximálne 3 cm položíme na papier na pečenie, ktorým sme vystlali plech. Nezabudnime na dostatočné vzdialenosti medzi guľkami a mierne ich pritlačíme. Môžete ich urobiť aj tenšie – viac pritlačíte. Mandľové piškóty necháme na plechu cca 1 hodinu odpočívať. Posypeme mletou škoricou a pečieme pri 180 stupňov celzia cca 15 minút do zlatista. Po vychladnutí mandľové piškóty uskladníme v plechovej krabici vyloženej papierom.
Autor: Silvia Horecká