Praclíkové jednohubky

Doba prípravy 140 minútNáročnosť

Praclíky ako jednohubky varené v Sóde bikarbóne sú výborným občerstvením k novoročné oslave.

Suroviny na praclíkové jednohubky (vystačí na asi 10 porcií):

Na cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 1 balíček Droždia
  • 2 ½ zarovnaných KL soli
  • 2 zarovnané PL trstinového cukru
  • 90 g zmäknutého masla
  • 250 ml teplej vody

Na potretie a uvarenie:

  • 1 PL oleja
  • 3 l vody
  • 50 g Sódy bikarbóny

Na potretie a posypanie:

  • 1 vajce
  • 1 PL studenej vody
  • 1 PL hrubej soli

Na syrovú omáčku:

  • 10 g masla
  • 1 zarovnanú KL hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 250 g nastrúhaného syra čedar

Ešte potrebujeme:

  • veľký hrniec
  • 2 plechy na pečenie
Praclíkové jednohubky

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo a teplú vodu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Povrch cesta potrieme olejom, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme aspoň hodinu kysnúť. Potom cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov a vytvoríme z nich valčeky. Valčeky nakrájame na malé kúsky.

Do hrnca nalejeme vodu a privedieme do varu. Opatrne pridávame po častiach sódu. Praclíky varíme vo vode po častiach (asi po 20 kusoch) aspoň 30 sekúnd. Vyberieme dierovanou lyžicou a poukladáme na vymastený plech tak, aby sa nedotýkali.

Praclíky potrieme vajcom vyšľahaným s vodou a posypeme hrubou soľou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme dozlatista.

  • Elektrická rúra: 220 °C
  • Teplovzdušná rúra: 200 °C
  • Plynová rúra: stupeň 4
  • Čas prípravy: asi 100 minút
  • Čas pečenia: asi 40 minút
  • Čas pečenia: asi 20 minút (1 plech)

Na prípravu syrovej omáčky rozpustíme v hrnci maslo. Pridáme múku rozmiešanú v mlieku a povaríme, kým nezačne hustnúť. Potom odstavíme, pridáme syr a miešame, kým sa syr úplne nerozpustí.

Praclíkové jednohubky podávame so syrovou omáčkou.

Tip: Ak chceme praclíky nasladko, pred pečením ich namiesto soli posypeme Škoricovým cukrom Dr. Oetker. Na sladkú omáčku vyšľaháme smotanový syr s práškovým cukrom, Vanilkovým cukrom Dr. Oetker a trochou mlieka.

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach