Praclíky ako jednohubky varené v Sóde bikarbóne sú výborným občerstvením k novoročné oslave.
Suroviny na praclíkové jednohubky (vystačí na asi 10 porcií):
Na cesto:
- 450 g hladkej múky
- 1 balíček Droždia
- 2 ½ zarovnaných KL soli
- 2 zarovnané PL trstinového cukru
- 90 g zmäknutého masla
- 250 ml teplej vody
Na potretie a uvarenie:
- 1 PL oleja
- 3 l vody
- 50 g Sódy bikarbóny
Na potretie a posypanie:
- 1 vajce
- 1 PL studenej vody
- 1 PL hrubej soli
Na syrovú omáčku:
- 10 g masla
- 1 zarovnanú KL hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 250 g nastrúhaného syra čedar
Ešte potrebujeme:
- veľký hrniec
- 2 plechy na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme maslo a teplú vodu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Povrch cesta potrieme olejom, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme aspoň hodinu kysnúť. Potom cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov a vytvoríme z nich valčeky. Valčeky nakrájame na malé kúsky.
Do hrnca nalejeme vodu a privedieme do varu. Opatrne pridávame po častiach sódu. Praclíky varíme vo vode po častiach (asi po 20 kusoch) aspoň 30 sekúnd. Vyberieme dierovanou lyžicou a poukladáme na vymastený plech tak, aby sa nedotýkali.
Praclíky potrieme vajcom vyšľahaným s vodou a posypeme hrubou soľou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme dozlatista.
- Elektrická rúra: 220 °C
- Teplovzdušná rúra: 200 °C
- Plynová rúra: stupeň 4
- Čas prípravy: asi 100 minút
- Čas pečenia: asi 40 minút
- Čas pečenia: asi 20 minút (1 plech)
Na prípravu syrovej omáčky rozpustíme v hrnci maslo. Pridáme múku rozmiešanú v mlieku a povaríme, kým nezačne hustnúť. Potom odstavíme, pridáme syr a miešame, kým sa syr úplne nerozpustí.
Praclíkové jednohubky podávame so syrovou omáčkou.
Tip: Ak chceme praclíky nasladko, pred pečením ich namiesto soli posypeme Škoricovým cukrom Dr. Oetker. Na sladkú omáčku vyšľaháme smotanový syr s práškovým cukrom, Vanilkovým cukrom Dr. Oetker a trochou mlieka.
Zdroj: Dr.Oetker