Ratatouille – francúzsky zeleninový pokrm

Doba prípravy 25 minútNáročnosť

Ratatouille je tradičný francúzsky zeleninový pokrm, pripravovaný najmä v okolí mesta Nice.

Ratatouille býva väčšinou servírovaný samostatne, často s chlebom, niekedy býva používaný ako náplň do palaciniek a len výnimočne ako príloha k iným pokrmom. K základným ingredienciám patria paradajky, cesnak, cibuľa, cukiny, baklažán, papriky a korenie (najmä bazalka, majorán, tymian a pod.), ale je možné použiť aj celý rad ďalšej zeleniny.

Existujú tri dominantné metódy prípravy. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství a z druhej časti (väčšinou paradajky, cibuľa, cesnak, prípadne ešte olej a pod.) sa pripraví omáčka a pokrm sa potom upečie s ňou. Treťou, a najmenej používanou, metódou je zeleninu nakrájať na kolieska a vrstvene ukladať na pekáč/plech a zapiecť.

Suroviny na Ratatouille:

1 ks baklažán, 3 strúčiky cesnaku, 1 ks cuketa, 1 ks cibuľka, 250 g šampiňónov, 1 paprikový mix, bylinky (rozmarín, tymian,…), panenský olivový olej

Postup:

Všetko nakrájame na kocky. Na oleji orestujeme najprv cibuľu a papriky, potom pridáme zvyšok zeleniny a bylinky. Cesnak pridáme úplne posledný. Dochutíme soľou a čiernym korením.

Mohlo by vás zaujímať

No url provided!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach