Hruškový koláč je koláč pre veľkú rodinu
Suroviny na hruškový koláč:
Na cesto: 500 g hrušiek, 1 PL šťavy z citróna, 200 g zmäknutého masla alebo margarínu, 150 g hnedého cukru, 1 balíček vanilínového cukru, kôra z 1 chemicky neošetreného citróna, 1 zarovnaná PL mletej škorice, 1 zarovnaná KL mletého zázvoru, 1/2 KL mletého muškátového kvetu, 4 žĺtky, 400 g hladkej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 1/2 KL jedlej sódy, 70 g tekutého medu, 250 ml cmaru
Na bezé: 4 bielky štipka soli, 100 g práškového cukru
Ešte potrebujeme: koláčovú formu (Ř 28 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri uvedenej teplote. Koláč necháme vo forme vychladnúť.
Tip: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Náročnosť: stredná náročnosť
- Vystačí na: asi 16 porcií
- Doba prípravy: asi 40 minút
- Doba pečenia: asi 40 + 20 minút