Jahodovo-rebarborový koláč – báječný špaldový koláč s jahodami a rebarborou.
Suroviny na jahodovo-rebarborový koláč ( vystačí na asi 12 porcií ):
Na cesto:
400 g špaldovej múky
50 g mletých mandlí
1 zarovnaná KL Sódy bikarbóny
1 balíček Finesse citrónovej kôry
70 ml javorového sirupu
100 g mäkkého masla
100 ml oleja
1 KL Vanilkovej pasty
Na obloženie:
200 g jahôd, očistených a nakrájaných na kúsky
500 g rebarbory, očistenej a nakrájanej na kocky
2 balíčky Trstinového cukru citrónového
Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (ø 26 cm)P
Postup:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s mandľami, sódou a citrónovou kôrou. Pridáme sirup, maslo, olej a pastu a ručne vypracujeme dohladka. Asi 90 % cesta nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a rovnomerne pritlačíme ku dnu.
2. Jahody a rebarboru dáme na cesto. Na povrch nadrobíme zvyšné cesto a posypeme citrónovým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba prípravy: asi 60 minút
Doba pečenia: asi 30 minút
3. Pred podávaním môžeme koláč zľahka poprášiť práškovým cukrom.
TIP: Rebarboru môžete jednoducho nahradiť jablkami.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1268 kJ / 302 kcal | 181 kJ / 43 kcal |
Tuky | 18 g | 2,6 g |
Sacharidy | 32 g | 4,6 g |
Bielkoviny | 4,5 g | 0,6 g |
Zdroj: Dr.Oetker