Lietajúci šarkan s makom – suroviny:
1 pomaranč, 300 g Hery, 300 g cukru, 6 vajec, 400 g polohrubej múky, 2 lyžičky kypriaceho prášku, 50 g mletého maku, 300 g práškového cukru, štipka soli, 150 g lentiliek, 1 kus sladkého drievka alebo želé ovocie, potravinárske farbivo
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C (160 °C teplovzdušná). Na plech dáme papier na pečenie. Z pomaranča vytlačíme šťavu a dáme si z nej na stranu 5 lyžíc. Zvyšok šťavy rozriedime vodou na 150 ml. Heru a cukor vyšľaháme pomocou ručného mixéra, čím nám vznikne krém. Vajce vyšľaháme zvlášť. Múku, kypriaci prášok, mak a soľ zmiešame dohromady a za pomalého miešania do cesta opatrne pridáme pomarančovú šťavu. Cesto rozprestrieme na plech a pečieme v predhriatej rúre 30-40 minút. Necháme vychladnúť a obrežeme ho do tvaru lietajúceho šarkana. Zmiešame práškový cukor so 4-5 lyžicami pomarančového džúsu a potravinárskym farbivom. Ak bude treba, pridáme trochu vody na rozriedenie. Šarkana ozdobíme polevou.
Mohlo by vás zaujímať
Tip:
Slučky vyrežeme zo zvyškov torty a ozdobíme ich lentilkami.