Suroviny na mrkvové muffiny od zajačika ( vystačí na 12 kusov ):
Cesto: 2 vajcia, 120 g trstinového cukru, 1 balíček škoricového cukru, ½ KL Arómy vanilkovej, 1 PL javorového sirupu, 100 ml oleja, 180 g polohrubej múky, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli, 3 stredne veľké mrkvy , 70 g vlašských orechov
Krém: 200 g nátierkového masla, 90 g práškového cukru, 1 KL javorového sirupu šťava z ½ citróna, 50 g zmäknutého masla
Na ozdobenie: 1 balíček Marcipánu, Farba gélová potravinárska červená, Farba gélová potravinárska žltá, Farba gélová potravinárska zelená
Ešte potrebujeme: formu na muffiny, 12 papierových košíčkov na muffiny, elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko s hladkou trubičkou
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom, škoricovým cukrom, arómou, sirupom a olejom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a vyšľaháme dohladka. Nakoniec vmiešame nahrubo nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy. Cesto nanesieme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 170 °C
- Teplovzdušná rúra: 150 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 30 minút
- Doba pečenia: asi 30 minút
Muffiny necháme vychladnúť. Na prípravu krému v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, sirupom, citrónovou šťavou a maslom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Krémom naplníme cukrárske vrecko a nanesieme na vychladnuté muffiny. Na ozdobenie zafarbíme ¾ marcipánu červenou a žltou gélovou farbou tak, aby sme získali oranžovú farbu. Na pracovnej ploche posypanej práškovým cukrom vytvoríme valček, ktorý rozdelíme na 12 rovnakých dielov a vytvarujeme mrkvičky. Zvyšok marcipánu zafarbíme zelenou gélovou farbou a vytvoríme vňať. Mrkvičky prikrášlime vňaťou a nanesieme na povrch krému. Mrkvové muffiny od zajačika odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Tip:
Do cesta môžeme pridať korenie, napr. mletý kardamóm, mletý klinček alebo korenie do perníka.
Zdroj: Dr.Oetker