Muffiny s glazúrovanými jablkami, karamelovým cukrom a vanilkovou pastou.
Suroviny na muffiny s glazúrovanými jablkami (vystačí na 12 porcií):
Na cesto:
- 200 ml mlieka
- 1 väčší banán
- 250 g špaldovej múky
- 1 balíček Kypriaceho prášku s vínnym kameňom
- 1 zarovnaná PL Prírodného kakaa
- 5 PL oleja
- 50 ml javorového sirupu
- 50 g lieskovo-orieškovej nátierky alebo kyslejšieho džemu napr. z ríbezlí alebo višní
Na obloženie:
- 3 jablká (olúpané a nakrájané na tenké plátky)
- 50 g masla
- 3 balíčky Trstinového cukru karamelového
- 1 KL Vanilkovej pasty
- 50 ml citrónovej šťavy
- štipka soli
Ešte potrebujeme:
- ponorný mixér
- formu na muffiny
- papierové košíčky na muffiny
Mohlo by vás zaujímať
Postup:
1. Na prípravu cesta v mlieku rozmixujeme banán pomocou ponorného mixéra dohladka. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom. Pridáme mlieko s banánom, olej a sirup a metličkou vymiešame dohladka. Do formy vložíme košíčky a nanesieme do nich polovicu cesta. Pomocou lyžičky rozdelíme na cesto lieskovo-orieškovú nátierku alebo džem a zakryjeme zvyšným cestom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba přípravy: asi 40 minut
- Doba pečenia: asi 20 minút
2. Na plech vyložený papierom na pečenie rozložíme jablká, pokvapkáme šťavou z citróna a polejeme 2 lyžicami rozpusteného masla premiešaného s 1 KL Vanilkovej pasty. Po krátkom ogrilovaní iba do zmäknutia, zasypeme jablká karamelovým trstinovým cukrom a necháme v rúre než skaramelizujú. Na povrch vychladnutých muffinov nanesieme ogrilované jablká.
TIP: Jablká môžeme před grilovaním mierne pokvapkať brandy.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 799 kJ / 190 kcal | 160 kJ / 38 kcal |
Tuky | 7,7 g | 1,5 g |
Sacharidy | 28 g | 5,6 g |
Bielkoviny | 3 g | 0,6 g |
Zdroj: Dr.Oetker