Rumové rezy Mille feuille

Doba prípravy 70 minútEnergia: 335 kcal.Náročnosť

Suroviny na rumové rezy Mille feuille ( rozpočet vystačí asi na 6 porcií ):

Na cesto: 300 g lístkového cesta, práškový cukor na posypanie

Na náplň: 3 žĺtky, 25 g Gustinu bez lepku, 3 balenia Trstinového cukru s rumovou arómou, 250 ml mlieka, 1 PL masla, 250 ml smotany na šľahanie

Na ozdobenie: 150 g malín, práškový cukor na posypanie

Okrem toho potrebujeme: Cukrárske vrecko so zdobiacou trubičkou, 2 rovnaké plechy na pečenie

Rumové rezy Mille feuille

Postup:

Lístkové cesto na doske rozvaľkáme na obdĺžnik, okraje zarovnáme nožom, posypeme práškovým cukrom a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Druhý papier položíme na cesto a zaťažíme ďalším plechom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 160 °C
  • Teplovzdušná rúra: 140 °C
  • Plynová rúra: stupeň 2
  • Doba prípravy: asi 50 minút
  • Doba pečenia: 20 minút

Po prvých desiatich minútach zložíme horný plech a pečieme ešte 10 minút dozlatista. Po upečení necháme vychladnúť a opatrne rozkrájame cesto ostrým vrúbkovaným nožom na rovnako veľké časti podľa veľkosti zákuskov. Na náplň vyšľaháme v mise elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni spoločne žĺtky, škrob a trstinový cukor. V kastróliku zohrejeme mlieko tesne pod bod varu. Časť horúceho mlieka nalejeme do misy so žĺtkovou zmesou a metličkou miešame dohladka. Dolejeme zvyšok mlieka a opäť premiešame. Celú zmes vlejeme do kastrólika a na miernom ohni privedieme do varu. Pridáme maslo a necháme chvíľku za stáleho miešania povariť. Prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila koža a odložíme do chladničky vychladnúť.

Smotanu vyšľaháme v mise elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a opatrne pridáme k vychladnutej žĺtkovej zmesi. Vzniknutým krémom naplníme cukrárske vrecko a jednotlivé kúsky vrstvíme pomocou krému na seba. Mali by byť tri vrstvy korpusu a dve vrstvy krému. Hotové rezy pocukrujeme, dozdobíme prípadným zvyškom krému a prikrášlime malinou. Odložíme do chladničky odležať. Rumové rezy Mille feuille podávame najlepšie na druhý deň, keď korpus trochu zvlhne.

Hodnotenie múčnika:

Tradičný francúzsky Mille feuille môže mať mnoho podôb, s troškou trstinového cukru s rumovou príchuťou sa stane krehkým voňavým rezom na každú príležitosť aj v slovenskej domácnosti :-). Ochutnajte chuť Francúzska :-).

Nutričné hodnoty:

 na porciu / kusna 100 g / ml
Energia 1401 kJ / 335 kcal 810 kJ / 194 kcal
Tuky 27 g 16 g
Sacharidy 25 g 14 g
Bielkoviny 5,6 g 3,2 g

Zdroj: Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach