Vanilkové cupcakes s čokoládovým krémom

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Suroviny na vanilkové cupcakes s čokoládovým krémom (na 12 stredných cupcakes):

Korpus: 125 g hladkej bezgluténvej múky, 1 lyžička prášku do pečiva bez gluténu, 125 g kryštálového cukru, 1/8 lyžičky xantánovej gumy, ¼ lyžičky sódy, 125 g zmäknutej Hery, 2 veľké vajíčka, 2 lyžice plnotučného mlieka, 1 lyžička vanilkového extraktu, semienka z ½ vanilkového struku

Čokoládový krém: 4 bielka, 300 g kryštálového cukru, 450 g r Hery, 200-300 g kvalitnej čokolády (65-70%)

Vanilkové cupcakes

Postup:

Formu na muffiny vyložíte košíčkami. Rúru predhrejete na 170 °C. Do väčšej misy preosejete bezgluténovú múku, prášok do pečiva a kryštálový cukor. Pridáte odmerané množstvo xantánovej gumy a sódy. S xantánovou gumou zachádzajte opatrne. Ak by ste použili väčšie množstvo, cupcakes by boli nakoniec gumové. Do takto pripravenej múčnej zmesi pridáte pripravené množstvo zmäknutej Hery a dve vajíčka. Zmes šľaháte najprv na nízkych otáčkach, a potom rýchlosť zvýšite. Takto mixujete asi 1,5-2 minúty. Nakoniec do cesta zašľaháte iba plnotučné mlieko, ku ktorému ste pridali vanilkový extrakt a semienka z vanilkového struku. Zľahka celú zmes prešľaháte. Košíčky plníte do cca ¾ ich výšky a pečiete 20-22 minút, alebo kým špajdľa z cesta nevyjde suchá. Po upečení ich premiestnite na chladiacu mriežku a necháte celkom vychladnúť. Medzitým si pripravíte krém.

Krém:
Najprv oddelíte žĺtky od bielkov. Bielka vložíte do nerezovej misy a pridáte k nim celé množstvo kryštálového cukru. Premiešate iba zľahka, aby sa ingrediencie spojili. V menšej nerezovej miske si nad vodným kúpeľom rozpustíte čokoládu a necháte vychladnúť na izbovú teplotu.

Ďalšiu nerezovú misku s bielkovou zmesou vložíte nad vodný kúpeľ (pozor – dno nerezovej misky sa nesmie dotýkať vodnej hladiny!) a zmes šľaháte. Šľahanie je veľmi dôležité a zabránite ním možnému uvareniu bielok. Zahrievate a šľaháte tak dlho, kým sa cukor v bielkach úplne nerozpustí. Spoznáte to jednoducho  – zmes pretriete medzi dvoma prstami a ak necítite žiadne zvyšky cukru, máte hotovo. Takto pripravené bielky šľaháte na vysokých otáčkach, kým nie je zmes celkom vychladnutá. Vyšľahaný sneh by mal byť maximálne pevný.

V troch dávkach zašľaháte Heru. Zmes sa v priebehu môže zdať nekompaktná, ale s každou kockou Hery začne vznikať pevný, hladký a lahodný krém. Nakoniec zašľaháte čokoládu, ktorú ste si vopred rozpustili nad vodným kúpeľom. 

Upečené cupcakes zdobíte podľa fantázie pripraveným krémom.

Tip:

Bielkový krém je veľmi lahodný. Uvedená dávka vystačí až na 30 cupcakes. Menšie množstvo robiť neodporúčame, pretože vyšľahať malé množstvo bielkov je veľmi komplikované. Ak vám krém ostane, preložte ho do vzduchotesnej nádoby a skladujte v chladničke až 2 týždne, v mrazničke potom až 2 mesiace.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach