Jahodovo-smotanová torta – suroviny:
100 g horkej čokolády, 300 g Hery izbovej teploty, 300 g kryštálového cukru, 6 vajec, 300 g polohrubej múky, 100 g mletých lieskových orieškov, 2 lyžičky prášku do pečiva, 150 ml mlieka, 300 g smotanového syra, 50 g práškového cukru, 400 ml smotany, 2 lyžičky vanilkového cukru, 500 g jahôd (ideálne menších), štipka soli, papier na pečenie
Postup:
Na prípravu jahodovej torty si predhrejte rúru na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Plech si vyložte papierom na pečenie. Čokoládu nalámte na menšie kúsky a spolu s Herou ju nechajte rozpustiť v hrnci na miernom ohni.
Cukor a vajcia mixérom vyšľahajte do krémovej konzistencie. Pomaly primiešavajte tekutú zmes čokolády a rastlinnej tukovej nátierky.
Do misy, v ktorej máte zmes múky, mletých lieskových orechov a štipky soli prilievajte za stáleho miešania mlieko, kým vám nevznikne cesto. Na pripravený plech s papierom na pečenie rozprestrite cesto a umiestnite ho do predhriatej rúry na približne 20 minút. Či je cesto hotové, si môžete skontrolovať pomocou drevenej špajdle, ktorá by po zapichnutí mala ostať suchá.
Smotanový syr a práškový cukor si vyšľahajte do jemného krému. Smotanu s vanilkovým cukrom vyšľahajte elektrickým ručným mixérom, a postupne pridávajte krém zo smotanového syra. Hotovú náplň nechajte vychladnúť v chladničke. Medzitým si očistite jahody, z ktorých polovicu nakrájajte na plátky a ostatné nechajte vcelku.
Mohlo by vás zaujímať
Vychladnuté cesto rozkrojte na dve rovnako veľké plochy. Vreckom na zdobenie naplneným krémom budete tvoriť rovnomerné guľôčky na prvý korpus, ale nechávajte si cca 2 cm okraje, aby vám neskôr krém nevytiekol, a následne na krémové guľôčky naukladáte plátky pripravených jahôd.
Na vrch prvého už ozdobeného korpusu položte druhý a ozdobte ho rovnakým spôsobom väčšími kusmi jahôd. Tortu nechajte vychladnúť v chladničke. Nakoniec ju nakrájajte na menšie kúsky a podávajte ako jahodové rezy.
Doba prípravy: 55 min
Doba pečenia: 20 min