Valentínska krémeška do skla

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Kamarátka má všetkého dosť, aspoň to vraví. Už nič nechce, len pokoj. A čo ešte? – usmejem sa, keď vidím, ako sa mračí. 

– Krémešku, vyhŕkne – a prekvapené sme obidve. Na Valentína! – dodá.

Zasmejem sa. Kamarátka sa usmeje takmer neviditeľne, ale predsa. Ale chcem takú, čo sa spraví sama. Nechcem ani nejakú čískejkovú, nevládzem drviť keksy, usmieva sa o malé poznanie viac. 

Takže, recept na krémešku bez trápenia. Veľa plnky a málo cesta.  Mne tenké cesto neprekáža, len ma nebaví krájať ho vidličkou a rozpučiť celú plnku. Mám vyskúšanú rýchlu krémešku do skla. Spravidla bleskovo zjedenú veľkou lyžicou. 

Suroviny na krémešku ( rozpočet na 1 veľkú misu – 10 pohárikov) :

10 ks oblátok, škorica alebo škoricový cukor, kakao na posypanie 

Krémeškový krém: 1 l mlieka, 2 vajíčka, 80 gramov kukuričný škrob ( môže byť Zlatý klas alebo vanilkový puding), 80 gramov práškového cukru, 1 vanilkový cukor, Zlatý klas (kukuričný škrob) som rozmiešala s práškovým a vanilkovým cukrom.

krémeška

Postup:

Vajíčka som rozdelila na žĺtky a bielky. Z bielkov so štikou soli som elektrickými metličkami vyšľahala tuhý sneh a odložila do chladničky. Do Zlatého klasu s cukrom som pridala žĺtky a trochu mlieka a nahladko prešľahala metličkami. Bielky na sneh potrebujú čisté, suché metličky, zatiaľ čo žĺtkom trochu snehu po šľahaní bielkov neprekáža. Pridala som zvyšné mlieko a uvarila hustý puding. Počas varenia na minime som miešala elektrickým šľahačom. Postačí aj vareška, prípadne obyčajné metličky. Do uvareného, trochu vychladnutého pudingu, som po častiach vmiešala sneh. Vždy po pridaní snehu som prešľahala na minime elektrickým šľahačom. Môžete aj vareškou alebo bežnými metličkami. Ide o to, aby v kréme neostali biele kopčeky snehu. 

Oblátky som rozdelila na 3 časti. Dno misy z varného skla (ale dobrá je akákoľvek veľká misa) som vyložila tretinou nalámaných oblátok tak, aby neostalo voľné miesto. Keď oblátky nalámete, nemusíte vopred rezať na dieliky, nakrájate bez problémov.  Zaliala som to polovicou krému a na to som poukladala druhú tretinu oblátok. Celý dezert som zaliala zvyšným krémom.  Vrch som posypala nalámanými oblátkami (to kvôli dobrému krájaniu a porciovaniu). Môžete, ale aj nemusíte posypať škoricou, či kakaom. Hotový dezert som nechala vychladnúť a vložila do chladničky. Krém chladnutím tak akurát príjemne zhustne.

Porciovanie do pohárikov:

Ak sa rozhodneme pripraviť dezert do pohárikov, tak na dno každého pohárika dáme nalámané nalámané oblátky, na ne krém takmer doplna a navrch uložíme nalámané oblátky. 

Dobre vedieť:

Namiesto oblátok sa dajú využiť akékoľvek nalámané keksy, napolitánky. Strúhaný kokos, mleté orechy, mletý mak s cukrom prípadne medom alebo iným sladidlom – stačí nasypať hrubšiu vrstvu. Pre fit verziu môžeme ako sladidlo použiť roztlačený banán. Ten môžete pridať aj do krémeškovej plnky pred vmiešaním snehu. Pôvodne bol krémeš bez šľahačky a čokoládovej polevy a mne tak chutí najviac. Ak vám tam chýbajú, neváhajte a doplňte.

Text, fotografia, realizácia © Maja Kadlečíková

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach