Suroviny na Birria:
1,5 kg bravčového mäsa, 4 guajillo chilli papričky, 3 ancho chilli papričky, 3 cascabel chilli papričky, 1 lyžička čierneho korenia, 1/4 lyžičky klinčekov, 1 lyžička oregana, 1/4 lyžičky mletej rímskej rasce, 1/2 lyžičky mletého tymiánu (alebo 2 – 3 vetvičky), 6 strúčikov cesnaku, nadrobno nakrájaného, 1/4 lyžičky škorice, 2 bobkové listy, 1 lyžička soli, 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná nahrubo, 2 lyžice octu, 1 hrnček vody, 1 hrnček nasekanej cibule, 1 hrnček nasekaných lístkov koriandra, kukuričné tortilly
Postup:
Začnite s chilli pastou. Opečte chilli na rozpálenej panvici, kým nezhnedne, ale nespáľte. Odstráňte semienka a žilky a zalejte na 15 až 20 minút horúcou vodou. Potom zmixujte s octom na pastu.
Mohlo by vás zaujímať
Zmiešajte soľ, korenie, klinčeky, oregano, rascu, škoricu a tymián. Ponatierajte touto zmesou mäso a potom potrite polovicou chilli pasty. Nechajte cez noc marinovať.
Mohlo by vás zaujímať
Naplňte hrubostenný ohňovzdorný hrniec vodou. Pridajte nakrájanú cibuľu, bobkový list, cesnak a zvyšnú chilli pastu. Umiestnite mäso na mriežku tesne nad hladinu vody. Prikryte a pečte v rúre asi 4 hodiny pri teplote 180°C. Vyberte mäso a dajte do servírovacej misy. Existujú dva spôsoby, ako jedlo dokončiť. Prvý spôsob nepoužíva žiadny vývar. Odstráňte bobkové listy z omáčky. Ak je príliš riedka, vyredukujte v malej panvici. Potrite mäsové kúsky vyredukovanou omáčkou. Naplňte mäsom tortilly a posypte cibuľou a koriandrom. Druhý spôsob je nechať omáčku mierne vychladnúť. Vyberte bobkové listy. Pridajte dostatok teplej vody, aby ste dostali aspoň 2 hrnčeky. Naberte tekutinu na mäso a posypte nakrájanou cibuľou a koriandrom. Jedlo Birria podávaje s tortillami.