Pri burgundskom fondue sa malé kúsky surového mäsa na vidličke restujú v nádobe s horúcim olejom priamo na stole. Na jeho prípravu je vhodné mäso, ktoré sa rýchlo prepečie. K opečenému mäsku podávajte rôzne omáčky, dipy, šaláty a pečivo. Alebo si spolu s mäskom v oleji orestujte aj plátky zemiakov či obľúbenú zeleninu. Dôležité pri príprave je, aby bol olej dostatočne horúci, aby opekanie jednotlivých kúskov netrvalo príliš dlho a mäso nenasiaklo tukom. Poďte si s nami pripraviť mäsové fondue.
Rozpočet surovín na mäsové fondue pre 4 osoby:
800 g sviečkovice, 2 lyžice olivového oleja, 1/2 lyžičky nahrubo zomletého čierneho korenia, 100 g cibule, 1 l oleja
Prílohy: 1/2 hlávky listového šalátu, 2 paradajky, 1 mladá jarná cibuľka, 150 g majonézy, 150 g smotanového jogurtu, 1 lyžica ostrej horčice, 200 g mrkvy, 4 lyžice kečupu, 6 lyžíc pažítky, 2 lyžice marhuľového lekváru, 2 zväzky petržlenovej vňate
Postup:
Odležané mäso zo sviečkovice alebo roštenky nakrájame na 3 cm kúsky, zmiešame s olivovým olejom a korením. Poprekladané kolieskami cibule ho uložíme do chladu. Šalát a zeleninu umyjeme a očistíme. Šalátové listy, osminky paradajok, krúžky cibule a strúhanú mrkvu si pripravíme na osobitné misky. Majonézu s jogurtom zmiešame a rozdelíme na 4 diely. Každý dochutíme inou prísadou: horčicou, kečupom, pažítkou a lekvárom.
Mohlo by vás zaujímať
Štyri chute sú určené na mäso a šalát. V užšej nádobe rozohrejeme olej, vložíme doň nasekanú petržlenovú vňať a opečieme ju. Cibuľu opražíme a pripravíme na podávanie. Kúsky mäsa podávame surové, každý si kúsok po kúsku opeká a dochucuje omáčkami podľa chuti.
Jedna porcia obsahuje 5638 joulov (1347 kalórií)