Burgundské hovädzie mäsko

Doba prípravy 240 minútNáročnosť

Suroviny na Burgundské hovädzie mäsko:

  • cca 600 g hovädzieho zadného
  • 200 g anglickej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 200 g baby mrkvy alebo klasická pokrájaná na menšie kusy
  • 2 PL hladkej múky
  • Čierne korenie, soľ
  • 3 šalotky
  • cca 400 ml červeného vína
  • 100 ml Karpatského KB
  • cca 400 ml hovädzí vývar
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 4 vetvičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL masla
  • 200 g hnedých šampiňónov
Burgundské hovädzie mäsko

Postup:

Na varenie zvolíme hrniec, ktorý môže ísť do rúry.

Ako prvé si nakrájame suroviny, aby sme sa už pri varení nezdržovali. Slaninu nakrájame na menšie kusy. Hovädzie mäsko nakrájame na kocky a osušíme papierovou utierkou. Cibuľu si nakrájame na drobno.  Šalotky nakrájame na štvrťky.

V rozohriatom hrnci opečieme slaninku do chrumkava. Slaninu vylovíme do misky a odložíme. Vo výpeku opečieme do hneda hovädzie mäsko zo všetkých strán. Vyberieme do misky k slanine a odložíme bokom.

Ak nám v hrnci ostalo málo výpeku, pridáme maslo. Opečieme cibuľu, pridáme aj pretlačený cesnak a mrkvu. Opečieme. Pridáme mäsko a slaninu. Osolíme a posypeme čiernym korením. Pridáme múku a minútku miešame.

Mohlo by vás zaujímať

Burgundské hovädzie plátky

35 minútSuroviny na Burgundské hovädzie plátky: 600 g hovädzieho zadného, 50 g slaniny, 2 cibule, 1 lyžica oleja, 5 lyžíc červeného vína, 1,5 dcl vývaru, 1… Čítaj ďaľej

Zalejeme vínom a premiešame. Ak máme na spodku hrnca pripálené časti jedla, týmto by sa mali uvoľniť. Pridáme Karpatské KB, vývar, šalotku, tymián, bobkový list a pretlak. Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Varíme cca 3 – 4 hodiny, pokiaľ mäso nie je mäkké.

Na záver si v panvici rozpustíme maslo a opečieme šampiňóny nakrájané na štvrťky. Pridáme ich do hotového jedla a podávame s kašou alebo chlebíkom.

Burgundské hovädzie mäsko si môžete pripraviť aj v kotlíku.

Recept pripravila blogerka Maťka  @stvoryzkuchyne.sk

Inšpirujte sa receptami na www.karpatskebrandy.sk

Klasické Karpatské KB, ale aj variácie Hruška či Škorica-Klinček nájdete aj na e-shope: www.hubertonline.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach