Suroviny na Burgundské hovädzie mäsko:
- cca 600 g hovädzieho zadného
- 200 g anglickej slaniny
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 200 g baby mrkvy alebo klasická pokrájaná na menšie kusy
- 2 PL hladkej múky
- Čierne korenie, soľ
- 3 šalotky
- cca 400 ml červeného vína
- 100 ml Karpatského KB
- cca 400 ml hovädzí vývar
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 4 vetvičky tymiánu
- 2 bobkové listy
- 2 PL masla
- 200 g hnedých šampiňónov
Postup:
Na varenie zvolíme hrniec, ktorý môže ísť do rúry.
Ako prvé si nakrájame suroviny, aby sme sa už pri varení nezdržovali. Slaninu nakrájame na menšie kusy. Hovädzie mäsko nakrájame na kocky a osušíme papierovou utierkou. Cibuľu si nakrájame na drobno. Šalotky nakrájame na štvrťky.
V rozohriatom hrnci opečieme slaninku do chrumkava. Slaninu vylovíme do misky a odložíme. Vo výpeku opečieme do hneda hovädzie mäsko zo všetkých strán. Vyberieme do misky k slanine a odložíme bokom.
Ak nám v hrnci ostalo málo výpeku, pridáme maslo. Opečieme cibuľu, pridáme aj pretlačený cesnak a mrkvu. Opečieme. Pridáme mäsko a slaninu. Osolíme a posypeme čiernym korením. Pridáme múku a minútku miešame.
Mohlo by vás zaujímať
Zalejeme vínom a premiešame. Ak máme na spodku hrnca pripálené časti jedla, týmto by sa mali uvoľniť. Pridáme Karpatské KB, vývar, šalotku, tymián, bobkový list a pretlak. Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Varíme cca 3 – 4 hodiny, pokiaľ mäso nie je mäkké.
Na záver si v panvici rozpustíme maslo a opečieme šampiňóny nakrájané na štvrťky. Pridáme ich do hotového jedla a podávame s kašou alebo chlebíkom.
Burgundské hovädzie mäsko si môžete pripraviť aj v kotlíku.
Recept pripravila blogerka Maťka @stvoryzkuchyne.sk
Inšpirujte sa receptami na www.karpatskebrandy.sk
Klasické Karpatské KB, ale aj variácie Hruška či Škorica-Klinček nájdete aj na e-shope: www.hubertonline.sk