Teľacie ragú so šampiňónmi a kôprom

Energia: 439 kcal.Náročnosť

Ragú (francúzsky ragoût) je pokrm z nakrájaného duseného mäsa, vnútorností alebo výnimočne aj zeleniny. Podáva sa s hustou pikantnou omáčkou, ktorá je výsledkom pomalého dusenia. Prvýkrát sa ragú zmieňuje už v roku 1642. Názov pochádza zo starej francúzštiny, sloveso ragoûter, „dodať, povzbudiť chuť“. Ragú sa pripravuje z rozmanitých druhov mäsa (okrem iného aj z hydiny, zveriny aj rýb) či zeleniny, pokrájaných na kocky rovnakej veľkosti. Tento základ sa dusí vo vývare z rýb, zeleniny alebo mäsa, niekedy v zahustenej omáčke, obvykle ochutené bylinkami a korením. Rozlišujú sa dva základné druhy ragoût – hnedé a biele. Hnedé sa pripravuje z osmaženého mäsa s trochou múky na rozpálenom tuku. Biele ragú sa pripravuje varením mäsa v bielej omáčke na základe čistého vývaru mäsového alebo zeleninového, zahusteného smotanou a zásmažkou. Omáčka má konzistenciu bešamelu.

Suroviny na teľacie ragú so šampiňónmi a kôprom:

600 g teľacieho mäsa, 20 g masla, 1/4 l vývaru, 500 g šampiňónov, 1 lyžica hladkej múky, 4 lyžice smotany, soľ, mleté čierne korenie, 1 žĺtko, 4 lyžice nasekaného kôpru

Postup:

Mäso nakrájame na kocky a opražíme ho na rozpálenom tuku. Zalejeme horúcim vývarom. Znížime teplotu a mäso dusíme. Šampiňóny očistíme, nakrájame na kúsky a podusíme na panvici s trochou masla. Múku zamiešame do smotany.

Mohlo by vás zaujímať

Ragú zo sójového mäsa s tekvicou a cícerom

25 minútSuroviny na ragú zo sójového mäsa s tekvicou a cícerom: 500 g sójové rezance pripravené a zmäknuté, 200 g sterilizovaný cícer, 300 g tekvice, 4… Čítaj ďaľej

Desať minút pred koncom dusenia, mäso zahustíme smotanou. Posolíme a okoreníme. Krátko pred servírovaním pridáme do ragú šampiňóny. Už nevaríme. Pred servírovaním teľacie ragú posypeme kôprom. Podávame s ryžou alebo cestovinami.

1 porcia: 1838 kJ / 439 kcal

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach