Pre všetkých milovníkov domáceho ovčieho syra máme výborný tip na večeru či víkendový obed! Pripravte túto slovenskú pochúťku podľa nasledovného receptu s cuketou a chrumkavými zemiačikmi a ovčí syr už nikdy nebudete pripravovať inak! Žiadne marinovanie, zdĺhavé pripravovanie… však kto by mal na to čas? Nech sa páči, inšpirujte sa a pripravte si syrový špíz podľa nášho receptu:-)
Suroviny na pečený syrový špíz so zeleninou a zemiakmi:
1 balenie zemiakov mrazených zemiačikov, 400 g mäkkého ovčieho syra, 4 cukety, 4 lyžice olivového oleja, soľ a korenie, mletá paprika, 400 g rajčín s bylinkami v konzerve, 4 čerstvé bobkové listy na ozdobu
Postup:
Zemiaky pripravíme podľa návodu na obale. Ovčí syr nakrájame na veľké hranoly, dva pre každú osobu. Cuketu umyjeme a nakrájame na tenké plátky s hrúbkou 2-3 mm. Na 20 sekúnd ich ponoríme do vriacej vody, potom ich vyberieme, schladíme v studenej vode a necháme odkvapkať. Cuketovými plátkami obalíme syr tak, aby sa okraje cukety prekrývali. Obalený syr položíme do pekáča. Soľ, korenie a papriku zmiešame s olejom. Takto pripravenou zmesou potrieme syr s cuketami. Na chvíľu dáme zapiecť do rúry pri teplote 160 °C. Medzitým zohrejeme rajčiny s bobkovými listami. Do omáčky môžeme prípadne pridať zvyšnú cuketu nakrájanú na kocky. Dochutíme soľou a korením. Syr a pečené zemiaky položíme na taniere s rajčinovou omáčkou. Ozdobíme čerstvými bobkovými listami.
Mohlo by vás zaujímať
Chrumkavé zemiačiky
Kto by nemiloval pečené zemiaky? Vyskúšajte zemiačiky, ktoré stačí iba vysypať na plech a bez pridania oleja piecť 20 minút. Odožeňte nudu na tanieri!