Džatky sú regionálnou špecialitou so Spiša. Je to jedlo chudobných, na ktoré potrebujete len zemiaky, múku a kus slaniny. V minulosti slanina nebola na každý deň, takže sa podávali len omastené, možno s troškou opraženej cibule alebo na sladko s maslom, cukrom a tvarohom.
Na sladko i na slano
Suroviny na džatky:
2 kg zemiakov, 0,18 kg hladkej múky, 0,25 kg polohrubej múky, 0,5 kg oravskej slaninky, 1 kg cibule, 0,4 kg jemného hrudkového tvarohu, soľ, cukor, olej, mak, mleté orechy, práškový cukor, škorica
Postup:
Slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Zvlášť opražíme aj na veľké kusy nakrájanú cibuľu, odstavíme ju, keď je zlatistá, až mierne hnedá. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou tak, aby boli zakryté, osolíme a dáme variť. Pred ich dovarením zlejeme vodu, aby časť zostala. Zemiaky rozpučíme akoby sme chceli pripraviť kašu, pridáme oba druhy múky, trochu soli, premiešame a ešte asi 5 min necháme na miernom ohni variť. Zmes nám postupne tuhne.
Mohlo by vás zaujímať
Zo zemiakového cesta pomocou dvoch lyžíc vykrojíme veľké halušky, ktoré na tanieri polejeme vyškvarenou masťou, posypeme slaninou a cibuľou. Džatky môžeme pripraviť aj nasladko. Zmes pripravíme rovnako, halušky polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom, prípadne tvarohom a cukrom.