Gemerské gule – prinášame vám ďalší recept z čias minulých. Pochádza z oblasti Gemera.
Suroviny na gemerské gule:
1 kg zemiakov (pol surových nastrúhaných a pol uvarených a pretlačených), 1 šálka hrubej múky, 1 šálka hladkej múky, 1/4 kg pomletého údeného (uvareného) mäsa, 2 vajcia, 5 strúčikov cesnaku, majorán a soľ.
Postup:
Uvarené údené mäso odkostíme a pomelieme na jemno. Cibuľku nakrájame na jemno a popražíme na masti tá nám poslúži na povrch guliek.Všetky suroviny dôkladne premiešame. Z hmoty vyrobíme guľky, ktoré obalíme v hrubej múke. Guľky dáme do vriacej osolenej vody povariť, varíme pokiaľ nám samé nevyplávajú na povrch.
Mohlo by vás zaujímať
Keď sú Gemerské gule uvarené polejeme ich smaženou cibuľkou a môžeme konzumovať. Najlepšia príloha je kyslá domáca kapusta a na zapitie kyslé mlieko.