Suroviny ( rozpočet na 4 porcie ):
600 g polohrubej múky, 450 g mrazeného špenátu, 150 g čerstvých šampiňónov, 100 g syra niva, 200 ml smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL olej, 1 menší pór, 1 menšia cibuľa, 1 vajce
Postup:
Očistíme si cibuľku, pór, šampiňóny. Šampiňóny nastrúhame na najmenšom struháku. Cibuľku, pór a nivu nakrájame na drobno. Na oleji speníme cibuľku a pór pridáme šampiňóny a nivu. Za stáleho miešania pridáme smotanu a povaríme. Hotovú omáčku môžeme odstaviť. Do nádoby si preosejeme múku pridáme vajce, soľ a rozmrazený špenát aj spolu so šťavou. S pridaním potrebného množstva vody vypracujeme haluškové cesto. Vriacu vodu osolíme a cez sito hádžeme halušky ktoré varíme cca päť minút. Halušky scedíme do misy polejeme polievkovou lyžicou oleja a premiešame aby sa nezlepili. Pri podávaní prelejeme omáčkou.
Príprava asi 70 minút
11.00 h Nastrúhame šampiňóny, nivu, pór a cibuľu nakrájame nadrobno
11.15 h Na oleji speníme cibuľku a pór, pridáme šampiňóny a nivu
11.25 h Po krátkom dusení pridáme smotanu a povaríme
11.35 h Z múky, vajca, soli, špenátu urobíme haluškové cesto
11.55 h Do vriacej vody hádžeme halušky, varíme cca päť minút
12.10 h Halušky scedíme, prelejeme omáčkou a podávame