Suroviny na celozrnný smotanový osúch s kôprom:
- 150 g hladkej múky
- 50 g celozrnnej múky
- 100 ml vody
- 1 PL oleja (olivový, slnečnicový…)
- 1 ČL soli
- ½ balíčka sušeného droždia
Na plnku: 150 g kyslej smotany, 3-4 vetvičky čerstvého kôpru, soľ
Postup:
Oba druhy múky zmiešajte so soľou a sušeným droždím, pridajte vodu a olej, a vymiesite hladké, pružné cesto, ktoré sa pekne naťahuje. Vymiesené cesto potriete tenkou vrstvou oleja a necháte ho prikryté fóliou vykysnúť na dvojnásobný objem. Rúru rozohrejete na 200 stupňov.
Vykysnuté cesto dlaňou stlačíte a ponaťahujete na rozmer plechu na pečenie (optimálne plech s priemerom 22 cm). Na cesto nanesiete kyslú smotanu rozmiešanú so soľou a na povrch nasekáte čerstvý kôpor. Pečiete v rozohriatej rúre asi 15 minút, kým sa okraje cesta nesfarbia do zlatohneda a osúch je aj zo spodu sfarbený do zlatohneda a prepečený. smotanový osúch s kôprom podávajte ešte vlažný.
Mohlo by vás zaujímať
Môžete si ho vychutnať s pohárom dobrého vínka, hodí sa k nemu napríklad Rizling Vlašský Vitis Galéria, ktorý vonia rozkvitnutá lúka. Charakterizuje ho iskrivá zlatožltá farba, jemná vôňa lúčnych kvetov a chuť spríjemňujú typické kyseliny.
Dobrú chuť Vám praje Vitis ! www.vitis.sk
Recept a foto: @SistersBakery.sk