Gyrospizza – suroviny na 2 porcie:
250 g múky, 1 droždie, 4 PL rastlinného oleja, 4 PL pasírovaných paradajok, pizza korenie, soľ, cukor, 1 cesnak, 1 cibuľu, 2 PL jogurtu, 2 cl Metaxy, 1 ČL posekaného oregana, mleté čierne korenie, bravčové rezančeky, 2 paradajky, 3 artičoky z konzervy, 50 g mozzarelly a 50 g fety
Postup:
Cesto pripravíme tak, že do väčšej nádoby dáme múku a do stredu urobíme jamku. Droždie zmiešame so 170 ml teplej vody, 1 PL oleja a ½ ČL soli, štipkou cukru a vlejeme do jamky. Všetko miešame približne 5 minút, kým nám vznikne hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme približne 45 minút odstáť na teplom mieste. Pasírované paradajky zmiešame s 1 PL oleja a pizza korením. Pretlačený cesnak zmiešame s Metaxou, jogurtom, oreganom, zvyšným olejom, soľou a korením. Bravčové kúsky premiešame s pripravenou marinádou a necháme cca 30 minút odležať.
Mohlo by vás zaujímať
Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska. Umyté paradajky zbavené stopiek nakrájame na plátky. Artičoky rozštvrtíme a syr rozdrobíme. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenšie kruhy. Potrieme paradajkovou šťavou, posypeme cibuľou, paradajkami, artičokami, bravčovým mäsom, syrom a necháme cca 30 minút odležať. Takto pripravené pizze vložíme do guľatého grilu a pri teplote 200 stupňov Celzia (nepriame teplo) pečieme 10 – 15 minút. Servírujeme s jogurtovým dipom.