Fazuľová polievka so špenátom, šalviou a parmezánom – suroviny ( rozpočet na 4 porcie ):
1 lyžica rastlinného oleja, 1/4 lyžičky soli, 120 g obyčajnej alebo korenenej hydinovej klobásy bez črievka, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 1 lyžička pomrvenej sušenej šalvie, 1 konzerva (asi 570 g) veľkej bielej fazule, prepláchnutej a odkvapkanej, 1 konzerva (asi 420 g) nízkotučného kuracieho vývaru, 4 šálky potrhaných špenátových lístkov alebo 150 g mrazeného pokrájaného špenátu, 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia, 2 lyžice nadrobno posekanej petržlenovej vňate, 1 lyžica čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy, 1/4 šálky postrúhaného parmezánu
Postup:
Vo veľkom teflónovom hrnci na stredne silnom ohni rozohrejeme olej a vložíme klobásu. Pražíme ju asi 3 minúty dohneda a roztláčame vareškou. Mäso vyberieme na papierovú utierku. V tom istom hrnci pražíme cesnak so šalviou 30 sekúnd. Pridáme fazuľu, vývar a 1 1/2 šálky vody. Varíme neprikryté na slabom ohni 10 minút. Polovicu fazule s niekoľkými lyžicami vývaru zmixujeme nahladko a vrátime do hrnca. Pridáme mäso z klobásy, špenát, soľ a mleté čierne korenie. Varíme neprikryté na slabom ohni 10 minút, potom primiešame petržlenovú vňať a citrónovú šťavu. Pred podávaním posypeme parmezánom.
Mohlo by vás zaujímať
V jednej porcii:
173 kcal (709 kJj, 12 g bielkovín, 15 g sacharidov, 7 g tukov, 1 g nasýtených tukov, 21 mg cholesterolu, 4 g vlákniny, 890 mg sodíka