Hustá mrkvová polievka s hokkaido tekvicou – suroviny:
kokosový olej, alebo olivový olej, šalotka, zázvor, hokkaido, alebo maslová tekvica, mrkva, soľ, čierne korenie, voda
Postup:
Tento recept môže byť aj základom pre teplý šalát krém, nátierku či polievku. Na tuku osmahneme šalotku, pridáme soľ, čierne korenie, polovicu nastrúhaného zázvoru ( množstvo si odhadneme, obvykle 1 PL na základ a 1 PL do polievky). Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a tekvicu. Zatiahneme teplom, čiže premiešame so základom a zalejeme vodou.
Mohlo by vás zaujímať
Pri hustých polievkach je dôležité dať také množstvo zeleniny, aby nám vzniklo husté pyré a nemuseli by sme dohusťovať múkou, či guarovou gumou alebo škrobom. Hustej polievky zje každý na obed cca 250ml, teda je nutné počítať s min 300g zeleniny v surovom stave na osobuJ
Zeleninu necháme variť asi 20 minút, nemá byť rozvarená, ale zachovať si svoj tvar, teda je nutné sledovať, možno bude pripravená už o 15 minút. Scedíme a vývar necháme bokom. Zmes rozmixujeme na hladkú kašu, ktorú dorieďujeme vývarom. Ak nám vývar zostane, môžeme ho vypiť ako nápoj. Ak nám zostane pyré, môžeme ho použiť ako nátierku či prílohu k inému jedlu.
* PL: polievkové lyžice