Jemná brokolicová polievka – suroviny:
300 – 400 g brokolice, 2-3 zemiaky, 1 cibuľu, 2 polievkové lyžice oleja, 1 PL masla, 2 PL hladkej múky, 1/2 l mlieka, 1 lyžičku vegety, soľ, čierne mlet korenie, štipku tymianu, štipku mletého zázvoru, šľahačková smotana na dochutenie (nemusí byť)
Postup:
Do osolenej vody dáme variť očistené a pokrájané zemiaky. Keď sú už takmer mäkké, pridáme k nim opláchnutú brokolicu rozobratú na ružičky aj s hlúbikom. Povaríme do zmäknutia a scedíme. Vývar si necháme na polievku. na oleji popražíme cibuľku posekanú nadrobno, pridáme múku, premiešame zalejeme mliekom a postupe riedime vývarom. Ochutíme korením, vegetou, bylinkami aspolu povaríme.
Mohlo by vás zaujímať
Nakoniec pridáme scedenú brokolicu so zemiakmi, polievku odtiahneme a keď trošku vychladne, zmixujeme ju, alebo pretrieme cez sito. Znovu ju necháme v hrnci krátko prevrieť, pridáme kúsok masla na zjemnenie ak treba, prisolíme. Podávame s čerstvým chrumkavým chlebom a na tanieri môžeme ešte dochutiť lyžicou smotany.