Syrová pórová polievka

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Syrová pórová polievka je vhodná ako do teplých letných dní, tak aj do chladného sychravého počasie. Polievku podávame s krutónmi, ktoré sme si opiekli na troche olivového oleja. Pred servírovaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou

Syrová pórová polievka – suroviny:

600 – 700 g póru, 1 veľká cibuľa, 1 stredný zemiak, 1 veľká mrkva, 1 kúsok masla, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžička cukru, 1 vrchovatá lyžička horčičného prášku, 2 lyžičky kukuričnej múky, 30 g Gruyère syr, 60 g zrelého čedaru, 225 ml smotany, 1,5 l vody alebo zeleninového vývaru, soľ a korenie

Postup:

Vo veľkom hrnci na miernom teplote opečte nakrájaný pór, nadrobno nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu na masle a olivovom oleji do mäkka. Zmiešajte horčičný prášok a kukuričnú múku s 1 dl vody (vývaru), aby vznikla jemná pasta. Odložte. Ochuťte zeleninovú zmes soľou, korením a cukrom. Vmiešajte horčičnú pastu a vývar. Priveďte k varu.

Mohlo by vás zaujímať

Pórová krémová polievka so zemiakmi

25 minútPórová krémová polievka so zemiakmi – suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 200 g póru, 40 g masla, 160 g zemiakov, 5 dl zeleninového vývaru, 1… Čítaj ďaľej

Znížte teplotu a varte asi jednu hodinu, kým sa objem zníži o polovicu. Pomocou ručného mixéra rozmixujte zmes do penista, ale nie úplne dohladka. Znovu priveďte k varu. Vmiešajte smotanu a nastrúhané syry. Zahrievajte až sa syry rozpustia, nemusíte už variť. Podávajte horúce.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach