20 minút
Suroviny na zapekané žemle:
6 žemlí, šunka, eidam, mlieko, obyčajná smotana na šľahanie, soľ, korenie, oregano, paradajka na ozdobu
Postup:
Žemle pozdĺžne prerežeme tak, aby nám zostali z jednej strany spojené. Vydľabeme, striedku natrháme do misky a pokropíme mliekom. Šunku pokrájame na drobné kocky, eidam na jemno nastrúhame, smotanu vyšľháme a primiešame k zmesi. Dochutíme soľou, korením, oreganom. Žemle naplníme, zavrieme a ukladáme na olejom vymastený plech. Môžeme ozdobiť tenkým kolieskom paradajky a zvyškom syra. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 10 –15 minút, aby boli žemle do chrumkava upečené.
Mohlo by vás zaujímať
Rada na záver:
Je nutné, aby sa podávali “hneď z rúry”. Môžeme použiť aj staršie žemle, pečením získajú rovnakú krehkosť ako čerstvé. Vaši priatelia si ich ihneď obľúbia!