Suroviny na šalát s vlašskými orechmi (rozpočet pre 4 porcie):
1 hlávku čakankového šalátu, 1 zelerovú vňať, 4 vajcia uvarené natvrdo, 10 dkg vlašských orechov, 4 sardelové filety, 6 polievkových lyžíc olivového oleja, 3 polievkové lyžice vínneho octu, 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie
Postup:
Vajcia uvaríme na tvrdo a opláchneme studenou vodou. Zelerovú vňať očistíme, umyjeme a nakrájame na asi 2 cm veľké kúsky. Čakankový šalát umyjeme, necháme dobre odkvapkať a natrháme na malé kúsky. Sardely a orechy nasekáme (zopár orechov si ponecháme na výzdobu), vajíčka rozštvrtíme. Všetky prísady dáme do misy. V šálke vymiešame soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, citrónovú šťavu a ocot. Olej pridávame postupne, aby vznikol homogénny šalátový dresing. Šalát polejeme dressingom až tesne pred podávaním.