15 minút
Suroviny ( rozpočet na cca 5 pohárov po 200 ml ):
600 g višní, 400 g jabĺk, na špičku noža mletej škorice, 500 g Korunný cukor želírovací 2:1
Postup:
Višne umyjeme, dáme odkvapkať, odstránime stopky, odkôstkujeme a odvážime (600 g). Jablká umyjeme, ošúpeme, odstránime jadrovníky, nakrájame na malé kúsky (prípadne postrúhame) a odvážime (400 g).
Ovocie, škoricu, kyselinu citrónovú a Korunný cukor želírovací 2:1, dáme do hrnca. Všetko privedieme za stáleho miešania do varu a za stáleho miešania do varu a necháme 5 minút povariť, pričom stále miešame. Potom dáme dolu z platne. Prípadnú penu odoberieme a džem ihneď plníme po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme približne 5 minút stáť na viečku.
TIP:
100 g višní môžeme nahradiť 100 ml griotky.
Korunný cukor želírovací 2:1
Korunný cukor želírovací 2:1 je jemný kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a kyselinou citrónovou. Svojimi vlastnosťami zjednodušuje a zároveň aj skvalitňuje celý proces výroby domácich džemov a marmelád. Vyznačuje sa želírovacou schopnosťou, vďaka ktorej získava ovocná zmes tú správnu rôsolovitú konzistenciu. Hotové džemy tak možno skladovať bez konzervačných látok, pričom ovocie si zachováva svoju prirodzenú farbu i chuť.