Kečup

Doba prípravy 60 minútEnergia: 972 kcal.Náročnosť

Suroviny na kečup (rozpočet na 1 liter):

4 kg zrelých, mäsitých rajčín

Na marinádu (nálev): 1/4 l octu, 1-2 polievkové lyžice octu z červeného vína, 10 dkg kryštálového cukru, 3 dkg soli, 3 dkg glutamátu

Okrem toho: klinčeky, ďumbier (zázvor), bobkové litri, celé zrnká čierneho korenia, celé zrnká nového korenia, horčičné semeno, škoricovú kôru

Postup:

Umyjeme rajčiny, necháme odkvapkať a vykrojíme stonkové časti. Rajčiny nakrájame na rovnako veľké kusy a v hrnci varíme na malom plameni približne 3/4 hod. Medzitým si vyrobíme vrecúško s koreninami: Do látky alebo gázy zaviažeme 2-3 klinčeky, 3-4 bobkové listy, 6 zrniek nového korenia, ako aj kúsok škoricovej kôry a ďumbiera. Rozmixujeme rajčiny ručným elektrickým mixérom, potom pretrieme cez sitko a vmiešame ocot, kryštálový cukor, soľ, a glutamát.

Mohlo by vás zaujímať

Nakladaná zelenina piccalilli

60 minútZ bohatej úrody zeleniny  pripravíme výbornú  sýtu a pritom  nízkokalorickú prílohu k mäsu. Piccalilli obľubujú najmä v severských krajinách a v Anglicku. Charakteristickú chuť dáva tejto pochúťke hustý nálev z horčice,… Čítaj ďaľej

Pridáme vrecúško s korením a uvaríme za stáleho miešania na malom plameni na hustú kašu. Kečup plníme do čistých fliaš, ktoré dobre zatvoríme. Ak máme v úmysle kečup skladovať dlhší čas, mali by sme pred napĺňaním primiešať do kečupu 1 dkg napr. Petolu (pomôcky na zaváranie).

Skladovanie: v chlade a tme; doba trvanlivosti asi 1 rok.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach