Kyslé uhorky sme doma robili od kedy si to pamätám. Kuchyňa bola plná pohárov, uhoriek a surovín potrebných na prípravu nálevu.
Suroviny na nakladané kyslé uhorky (rozpočet na cca 4 poháre po 250 ml):
1000 g malých uhoriek, 2 PL soli na posypanie, trochu čerstvého kôpru, trochu estragónu a horčičného semienka, niekoľko bobkových listov a guličiek čierneh celého korenia, 1/2 cibule nakrájanej najemno, trochu pomôcky na konzervovanie, 750 ml vody, 380 ml octu (8 %), 2 PL cukru, 2 PL soli na nálev
Postup:
Uhorky umyjeme, necháme odkvapkať, potom premiešame so soľou a necháme cez noc odležať. Uhorky rozdelíme spolu s bylinkami, korením a cibuľou do zaváracích pohárov. Do každého pohára pridáme na špičku noža pomôcky na konzervovanie. Prevaríme vodu s octom, cukrom a soľou a horúci nálev ihneď nalejeme na uhorky až po okraj. Poháre uzavrieme, trochu nimi potrasieme, postavíme ich do plechu na pečenie, ktorý sme naplnili do výšky 2 cm horúcou vodou a vložíme do spodnej polovice predhriatej rúry. Nakladané kyslé uhorky sú hotové :-).
Zaváracia teplota (predhriatie a zaváranie):
- Elektrická rúra: 100 °C
- Plynová rúra: stupeň 1.
- Dĺžka zavárania: 80 minút.