Suroviny na sviatočnú vianočku:
Na cesto: 500 g hladkej múky, 1 balíček droždia, 40 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru, štipka soli, 2 vajcia, 150 g rozpusteného vychladnutého masla, 150 ml vlažného mlieka, 1 KL rumovej arómy, hrozienka, nasekané oriešky, mandle, kandizované ovocie podľa chuti
Na potretie a posypanie: 1 rozšľahané vajce, 25 g nasekaných mandlí alebo orieškov
Ešte potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie, špajdľu, pierko
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame v miske múku s droždím, cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo, mlieko, arómu, hrozienka, oriešky, mandle a kandizované ovocie a dôkladne prepracujeme vareškou. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 9 dielov, z každého dielu vyvaľkáme valček s dĺžkou asi 35 cm. Valčeky postupne splietame do vianočky (najskôr zo štyroch, z troch a z dvoch valčekov). Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo štyroch valčekov. Naň položíme vrkoč z troch dielov a navrch vrkoč z dvoch dielov. Aby vianočka nespadla, vpichneme do nej na dvoch miestach špajdľu. Necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami alebo orieškami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170°C
Teplovzdušná rúra: 150°C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba kysnutia: asi 80 minút
Doba pečenia: asi 40 minút