Roztopená čokoládová torta je dezert, ktorý pozostáva z čokoládového cesta s tekutým čokoládovým jadrom. Je tiež známa ako čokoládový coulant, čokoládový lávový koláč alebo jednoducho lávový koláč.
Čokoládová tortička – suroviny:
130 g horkej čokolády, 65 g jemného kryštálového cukru, 120 g masla, 50 g hladkej múky, 4 vajcia, likér na dochutenie, 50 g čokolády – do stredu cesta, na doplnenie dezertu: orechová zmrzlina
Postup:
Maslo necháme ľahko roztopiť, vyšľaháme, zašľaháme čokoládu, ktorú si rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre (cca 1,5 min). Zašľaháme vajcia s cukrom a vyšľaháme do peny. Do hmoty zľahka vmiešame preosiatu hladkú múku. Ochutíme likérom. Vzniknutou hmotou plníme formičky vymazané tukom a vysypané hladkou múkou.
Mohlo by vás zaujímať
Do stredu koláča ešte vtlačíme menší kúsok čokolády. Naplnené formičky dáme vychladiť na cca 1 hodinu. Čokoládové koláčiky pečieme pri 180 °C asi 11 min. Teplé tortičky vyklopíme z formiček a odkrojíme vršky tak, aby nám vznikla mierna jamka. Pred podávaním tortičku doplníme orechovou zmrzlinou a priklopíme odkrojeným vrškom.