Údený losos s kôprovou omáčkou sa podáva ako ľahké predjedlo vianočného menu v Británii.
Vianočný údený losos – suroviny:
4 lyžice Dijonskej alebo francúzskej horčice, 3 lyžice cukru, 1 polievková lyžica bieleho vínneho octu, 1 žĺtok, 150 ml rastlinného oleja, soľ a korenie, 12 veľkých plátkov údeného lososa, 2 lyžice kapár v slanom náleve, 2 lyžice jemne nasekaného čerstvého kôpru, mesiačiky limetky
Postup:
Dajte horčicu, cukor a ocot do veľkej sklenenej misy a zľahka rozšľahajte. Pridajte vaječný žĺtok a dôkladne vyšľahajte, aby sa vytvorila krémová omáčka. Za neustáleho šľahania pridávajte postupne po kvapkách olej. Omáčka by mala vyzerať ako majonéza. Omáčku osoľte a okoreňte podľa chuti, potom vmiešajte nasekaný kôpor. Rozdeľte lososa rovnomerne na taniere, posypte kaparami, ozdobte kôprom a mesiačikmi limetky a podávajte s omáčkou.