Všetko sa spotrehuje, a ešte z toho bude aj osoh!
Niekedy nezaškodí ovládať pár dobrých trikov, ktoré pomôžu ušetriť peniaze v domácnosti – to, čo ušetríme, môžeme použiť inde…
Zeleninové čipsy
Skúsili ste už zeleninové čipsy vlastnej výroby? Ak nie, môžete to vyskúšať, keď budete najbližšie pripravovať nejaké jedlo z nových zemiakov, mrkvičky alebo paštrnáka. Zeleninu pred čistením škrabkou dôkladne umyjeme a vyčistime kefkou alebo hubkou. Potom zeleninové šupky vložíme do misy, premiešame s olivovým olejom, posypeme ľubovoľným korením (podľa chuti) a soľou, vysypeme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov Celzia aspoň 25 minút. Zeleninové čipsy budú mimoriadne chutné aj vtedy,, ak ich pred pečením posypeme rascou.
Ovocný čaj domácej výroby
Ak patríte k tým, ktorí si pred konzumáciou, či kuchynskou úpravou jabĺčka a hrušky šúpu, šupky nezahadzuje, ale nechajte ich vysušiť v rúre (najmenej 30 minút pi teplote 50 stupňov Celzia). Vysušené a vychladnuté ovocné šupky voľne uložte do pohára so skrutkovacím uzáverom. Takto budete mať poruke vždy kvalitný ovocný čaj, ktorý si pred zaliatím horúcou vodou môžete ešte dochutiť lipovým kvetom, trochou mäty, medovky, šípkami, či inak.
Vegetariánsky „kaviár“
Máte doma baklažán a neviete, čo s ním? Skúste túto pochúťku: Baklažán prekrojte pozdĺžne napoly a dajte asi na 40 minút piecť do rúry. Potom dužinu vydlabeme vidličkou, zmiešame s olivovým olejom, pridáme trochu bieleho jogurtu a obľúbené korenie – hodí sa mletá rasca, cesnak, petržlen, trochu citrónovej šťavy, sézamová pasta, alebo podľa ľubovôle. Podávame s hriankami – určite pochutí aj návšteve!.
Mohlo by vás zaujímať
Chladivé hroznové guľôčky
Ak ste si kúpili hrozno a ostalo vám zopár guľôčok, na ktoré už akosi nikto nemá chuť, dajte ich zamraziť – keď budete nabudúce otvárať fľašu vínka, ktorú nestihnete dobre vychladiť, vhoďte do pohár s vínom 1 – 2 zmrazené guľôčky. Na rozdiel od kocky ľadu vám hrozno nezriedi víno a pohostenie bude vyzerať štýlovo… 😎
Čo so zmäknutými rajčinami?
Ak ste si kúpili rajčiny, ktoré už nielenže nie sú čerstvé, ale navyše, ešte aj zmäkli, nakrájajme ich na čtvrtinky, poukladajme na pekáč, posypme soľou a provensálskym korením a dôkladne pokvapkajte olivovým olejom. Potom nechajte pomaly piecť v rúre pri teplote 100 stupňov Celzia, približne 2 – 3 hodiny. Takto vysušené a ochutené rajčiny naložíme do pohára so skrutkovacím uzáverom, zalejeme olivovým olejom a po dobu 10 dní môžeme uchovávať v chladničke. Používame na varenie, na pizzu, do šalátov, či iných pochúťok.
Chutný nekysnutý chlebík „Čo dom dal“
Nekúpili ste dosť chleba a nechce sa vám ísť do obchodu? Skúste využiť zopár domácich ingrediencií, pomocou ktorých aj bez špeciálnej chlebovej pekárničky a bez kysnutia vyčaríte mimoriadne chutný domáci chlebík!
Suroviny:
180 g hladkej múky. 1/2 balíčka prášku do pečiva, 3 surové zemiaky, 3 polievkové lyžice mlieka, 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, 100 g tvrdého syra , 1 vajce, 1 polievková lyžica kremžskej horčice, soľ, korenie, tymián, čerstvý rozmarín.
Postup:
Premiešame múku s práškom do pečiva, soľou, korením bylinkami a nastrúhanými zemiakmi. K tomu primiešame rozšľahané vajce s horčicou, olejom a mliekom (prípadne mlieko môžeme nahradiť rovnakým množstvom bieleho vína) a vymiesime cesto. Do toho zapracujeme tvrdý syr, ktorý sme pokrájali na malé kocky. Z cesta vytvarujeme bochník, vložíme na pekáč do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 45 minút
Mohlo by vás zaujímať