Slivkový džem s vlašskými orechami
Suroviny:
900 g odkôstkovaných sliviek, 100 ml čevreného vína alebo hroznovéhu džúsu, 100 g vlašských orechov, 1 kg Korunného želírovacieho cukru 2:1
Postup:
Slivky umyjeme, odkôstkujeme a odvážime 900 g. Nakrájame na malé kúsky, vložíme do hrnca...
Černicový džem s jablkami
Suroviny:
750 g černíc, 250 g jabĺk, 500 g Korunného želírovacieho cukru 2: 1
Postup:
Černice preberieme, umyjeme a odvážime. Jablká umyjeme, olúpeme, zbavíme jadrovníkov, odvážime a nakrájame na malé kúsky. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca a pridáme...
Pyré z jabĺk a manga
Suroviny ( rozpočet asi na 4 poháre à 375 ml ):
600 g manga olúpaného a nakrájaného, 300 g jabĺk očistených a nakrájaných, 100 ml vody, 1 Vanilkový struk „Bourbon“, 1/2 balenia želírovacieho cukru 2:1
Postup:
Mango...
Ananásový džem s vanilkou
Suroviny ( rozpočetasi 2 poháre à 350 ml ):
700 g ananásu (olúpaného a nakrájaného na malé kúsky), 2 balíčky vanilkového cukru, 1/2 balenia želírovacieho ovocného cukru
Postup:
Do väčšieho hrnca vložíme ananás s vanilkovým cukrom a...
Kiwi-pomarančový džem
Suroviny:
500 g olúpaných pomarančov, 500 g olúpaných kiwi, 500 g Korunný želírovací cukor 2:1
Postup:
Pomaranče nakrájame na malé kúsky a roztlačíme. K tomu pridáme na malé kúsky nakrájané kiwi. Primiešame želírovací cukor 2:1 a za...
Hruškové želé
Suroviny:
1500 g zrelých hrušiek, šťava z 1 citrónu, 7 klinčekov, 1 balenie Korunného želírovacieho cukru 2:1
Postup:
Hrušky umyjeme, olúpeme a nakrájame na malé kúsky, ktoré rozmixujeme alebo rozomelieme. Rozmixovanú zmes dáme do väčšieho hrnca, vmiešame...
Broskyňová marmeláda
Suroviny:
500 g vykôstkovaných broskýň, 1 dl vody, 250 g Korunného želírovacieho cukru 2:1, 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
Postup:
Broskyne nakrájame na malé kúsky a zalejeme vodou. Povaríme asi 15 minút za stáleho miešania. Pretlačíme udusené broskyne...
Lekvár z jabĺk s kávou
Suroviny:
600 g jabĺk, 250 ml jablčného džúsu alebo muštu, 2 lyžice instantnej kávy, 150 ml vaječného koňaku, mletá škorica, mleté klinčeky, 1/2 balenia želírovacieho cukru.
Postup:
Jablká umyjeme, ošúpeme, nastrúhame a navážime (600 g). Jablká, jablkovú...
Tekvicový lekvár
Suroviny:
3 kg tekvice, 3 pomaranče, 2 kg Korunného želírovacieho cukru, 1 citrón
Postup:
3 kg tekvice očistíme, pokrájame na malé kocky a dáme variť. Pridáme vodu, aby bola tekvica ponorená (radšej najprv menej, ešte pustí šťavu)....
Pomarančový džem s vínom
Rozpočet surovín na 7 fliaš po 450 g:
Asi 10 chemicky neošetrených pomarančov, 1,75 kg Korunný cukor želírovací 2:1, štipka kyseliny citrónovej, 1/8 l portského vína
Postup:
Dva chemicky neošetrené pomaranče umyjeme horúcou vodou a...