7 tipov ako doma pripraviť rýchle a zdravé jedlá

Ľudia častokrát uprednostňujú jedlo z donášky či fast foodov z jednoduchého dôvodu – myslia si, že tým ušetria čas. Aj keď je to samozrejme pochopiteľné, tak jedlá z fast foodov vo všeobecnosti nebývajú tou najzdravšou voľbou. Keď však máte po ruke správne ingrediencie a niekoľko receptov, pripraviť chutné a zdravé jedlá pre seba, či rodinu nemusí byť tak náročné! Tí ktorí viac varia doma, mávajú v strave nižší obsah kalórií, cukru a tuku. Ide tiež o menej finančne náročné riešenie ako stravovanie vonku.

Prinášame vám niekoľko jednoduchých tipov, ako si pripraviť zdravé jedlá a to aj pre zaneprázdnené rodiny.

1. Vytvorte si rutinu

Niekedy to rutina dokáže rozlusknúť za vás. Určite si jeden alebo dva dedikované dni v týždni. Nemusí ísť nutne o konkrétne jedlá (ako napr. špagetové utorky či hotdogové štvrtky) – doma sa s rodinou dohodnite napríklad na „bezmäsitých pondelkoch“ či raňajkových stredách a teda viete, že si na večeru pripravíte chutné vegetariánske jedlo alebo jedlo typické pre raňajky (ako hemendex či párky).

2. Vytvorte si zásobu receptov

Použite systém, ktorý vám vyhovuje. Urobte si zbierku receptov, či už ich nájdete v časopise alebo na internete. Dôležité je, aby ste ich mohli ľahko dohľadať.

3. Pripravte si zoznam a nakupujte raz týždenne

Zvoľte si deň nákupu. Do prípravy nákupného zoznamu zapojte aj rodinu. Skontrolujte, či máte v chladničke, mrazničke a špajze dostatok základných potravín, aby ste počas zvyšku týždňa nestrácali čas ich zháňaním a aby ste mohli v okamihu pripraviť rýchlu polievku či cestoviny. V obchode venujte niekoľko minút etiketám na potravinách, aby ste si mohli vybrať zdravé potraviny, ktoré vyhovujú chutiam vašej rodiny a rozpočtu.

Mohlo by vás zaujímať

Ako skladovať potraviny a pripravovať jedlo?

Starostlivosť o seba a svoje telo zahŕňa aj správny výber jedla. Venujte preto pozornosť plánovaniu nákupného zoznamu, aby ste zaplnili mrazničku, chladničku a špajzu zdravými potravinami a vedeli… Čítaj ďaľej

4. Prideľte úlohy

Možno vie váš partner výborne narábať s nožom, takže by bol ideálny na krájanie. Deti zas môžu pomôcť pri miešaní či vážení. A niektorí zase môžu byť ideálni pri dávaní kuchyne do poriadku. Každému prideľte úlohu, ktorú zvládne bez ťažkostí (a sťažností).

5. Myslite rýchlo a jednoducho

Koľkokrát sa vám stalo, že ste tekvicu kupovali s tým najlepším úmyslom, a potom ste sa len prizerali, ako pomaly vädne v spodnej zásuvke chladničky? Skúste využiť zopár skratiek. Siahnite napríklad po mrazenej zelenine, vopred umytej zelenine či uvarenom alebo vopred ochutenom mäse a hydine – rozhodne vám to pomôže skrátiť čas prípravy a varenia!

Mohlo by vás zaujímať

Syrovo – reďkvičková nátierka

20 minútEnergia: 220 kcal.Syrovo – reďkvičková nátierka – suroviny: 100 g roztierateľného taveného syra, 50 g masla, viazanička reďkvičiek, soľ, lyžička horčice Postup: Maslo so syrom vymiešame… Čítaj ďaľej

6. Pripravte raz, uvarte dvakrát

Ak viete, že cibuľu, cesnak alebo zeleninu použijete počas týždňa do viacerých jedál, nakrájajte všetko naraz, a to, čo je navyše, uskladnite v chladničke. Takisto si viete pripraviť viac ryže alebo quinoy a teda to, čo zostane, viete zamraziť a mať to kedykoľvek po ruke. Tiež si viete pripraviť aj extra bielkoviny – zvyšky ryby, ktorú si večer ugrilujete, môžete na ďalší deň využiť v sendviči.

Mohlo by vás zaujímať

Jelenie ragú na červenom víne

90 minútEnergia: 539 kcal.1 porcia obsahuje: 2256 joulov (539 kalórií) Jelenie ragú na červenom víne – suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 800 g jelenieho pliecka bez kostí,… Čítaj ďaľej

7. Dotiahnite recepty do dokonalosti

Osvojte si prípravu jedál, v ktorých sú vyvážené všetky potrebné živiny (bielkoviny, zelenina a škroby). Zvážte polievky, cestoviny či dusené jedlá. Zmena v tak dôležitej časti vášho života sa nemusí udiať zo dňa na deň, najmä ak je nutné presvedčiť aj ostatných členov rodiny. No ak začnete v malom a jednoducho, vybudujete pre svoju rodinu základ, ktorý sa bude časom len zlepšovať.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach