Amarant nielen pre celiatikov

Celiatici určite ocenia skvelú obilninu a náhradu za pšeničné výrobky. Jej meno je Amarant a pochádza z Južnej Ameriky. Ľahko sa trávi a je vhodná pre alergikov.

AmarantTáto exotická rastlinka pre nás znamená jednu z alternatív pri alergii na lepok. Je to významná náhrada, ktorá obsahuje veľa vitamínov a prvkov, ktoré sú potrebné pre vývoj nášho organizmu. Jedná sa o vápnik, železo, či vitamíny B,C a E, no predovšetkým obsahuje aj rastlinné zdraviu prospešné tuky. Navyše nemá taký vysoký obsah cukru a má nižší glykemický index, než pšenica. Preto je vyhľadávaný aj cukrovkármi či ľuďmi s obezitou.  Obsahuje veľa potrebných živín, ktoré naštartujú organizmus a dodajú mu potrebnú energiu. Vďaka tomu je vhodný aj pre športovcov a ľudí s namáhavým fyzickým povolaním.

Pokiaľ ide o chutnutie, amarant napomáha správnemu vyprázdňovaniu a prečisťuje hrubé črevo. Je teda vhodným pomocníkom pri redukcii hmotnosti. Popri prečisťovaní taktiež zlepšuje trávenie, takže ak máte problém s nafúknutým bruchom a necítite sa dobre pri jedení pšenice, rozhodne siahnite po amarante. Pozitívne účinky na zdravie má Amarant aj čo sa týka znižovania krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Samozrejme, je to potravina plne vhodná pre vegánov a vegetariánov.

AmarantAmarant sa dá pripraviť aj s mäsom Či zeleninou vo forme cestoviny. Varí sa v osolenej, prípadne inak dochutenej vode. Kúpiť ho však môžeme vo viacerých formách. Ako zrno, ako už namletú hotovú múku. Existujú však aj rôzne výrobky s pridaním amarantu napríklad keksíky, musli, piškótky, čipsy, či už spomínané cestoviny. Uvariť či upiecť si z neho môžete rôzne pokrmy. Lievance, múčniky či chlieb sú dobrou alternatívou k tradičným verziám s použitím klasickej múky.

Pohostiť tak môžete nielen seba s lepším pocitom, ale aj celiatikov či cukrovkárov a dokonca ani pri diéte sa nemusíte báť  amarant primiešať do obľúbených pokrmov.

Škola varenia v Poluse – radosť variť
www.polus.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach