Britská kuchyňa – návrat z depresie

Fádna, nudná, bez štipky kreativity. Aj tak sa niekedy zvykne označovať britská kuchyňa. Je pravdou, že až do nedávna bola Britská kuchyňa v depresii. Európa pohŕdala britskou kuchyňou pre nedostatok chuti, jej rozmočenú varenú zeleninu a vodnaté mäso. V posledných tridsiatich rokoch sa však britská kuchyňa pustila späť do boja a znovu si začala hľadať miesto medzi inými významnými svetovými kuchyňami.
Britská kuchyňa
Prečo?
Možno to znie trochu zvláštne, ale za zlé meno britskej kuchyne môže aj náboženská reforma. Protestantská reformácia v 16. a 17. storočí spôsobila, že sa aj v stravovaní objavila myšlienka striedmosti. Prosté a čo najjednoduchšie, hoci hojné jedlo sa stalo základom britského jedálnička a zároveň znamením cnostnej britskej domácnosti.  Koreniny a dochutiny úplne vymizli z jedál strednej triedy a zachovali sa iba na stoloch na šľachty. V 18. a 19. storočí bola britksá kuchyňa ovplyvnená britskými kolóniami,  a to najmä prepracovanou indickou kuchyňou s tradíciou silno a prenikavo korenených jedál. Avšak ďalší úpadok britskej kuchyne prišiel s dvoma svetovými vojnami v minulom storočí. Prísny prídelový systém a nedostatok služobníctva znamenal, že mnoho žien z meštianskeho prostredia sa začalo učiť variť pre svoje rodiny v čase, keď neboli k dispozícii prakticky žiadne suroviny. Mäsa bolo kruto málo, rovnako ako masla, syrov, vajec či cukru. Dokonca aj chlieb a zemiaky boli po skončení vojny na prídel. Po zúfalom období prídelového systému nejaký čas trvalo, kým Briti prekonali zlú povesť svojej kuchyne a získali späť hrdosť na tradičné gastronomické korene. Šesťdesiate a sedemdesiate roky boli poznamenané záujmom o kuchyne iných krajín, ale niektorí kuchári už začali znovuobjavovať tradičné britské jedlá.

Nové gastronomické dobrodružstvo
Moderné britská kuchyňa sa začala objavovať v 70. rokoch. Kladie dôraz na kvalitné, lokálne vyprodukované  suroviny, používanie regionálnych špecialít a prípravu tradičných britských jedál. Moderná britská kuchyňa to však nie je len oživenie starých jedál, ale ich nové uplatnenie. Prináša späť tradície omáčok, pečienky, koláčov a pudingov. Šťavnaté jahňacie či hovädzie pečené mäso a pikantné koláče oslavujú výdatné jedlá z dávnych čias, ale prinášajú ich do nového tisícročia s novými nápadmi. Sila britskej kuchyne bola vždy vo vybraných surovinách: vynikajúce hovädzie a jahňacie mäso, bravčové párky a rôzne ryby z morí obklopujúcich ostrovy. Mnoho základných zelenín a byliniek, ktoré dnes nájdeme v britských jedlách priniesli na ostrovy starí Rimania na začiatku letopočtu: cibuľa, zeler, rozmarín, majorán, paštrnák, repa, hrach. Mrkva, napodiv, dorazila na brehy ostrovov len v 15. storočí. Zemiaky, ktoré sa časom stali mimoriadne obľúbenou surovinou britskej kuchyne, dorazili do Británie z Ameriky v roku 1586. Britskú kuchyňu cudzinci tradične vímajú len ako anglické raňajky, „fish and chips“ a preslávené vianočné menu. Medzi vynikajúce britské pokrmy však patrí nedeľná pečienka, steaky, či rôzne mäsové koláče, napríklad shepherd’s pie (pastierov koláč), ktorý pozostáva z mletého jahňacieho mäsa a roztlačených zemiakov. Anglická tradícia mäsových koláčov siaha až do stredoveku. Kedy sa akási kôra z cesta používala ako „nádoba“ pre podávanie mäsa. Nazývala sa coffyn. Mäsové koláče všeobecne obsahujú plnky z hydiny a húb, mäsa a piva, mletého hovädzieho mäsa a cibule, jahňacieho s divinou alebo z mäsa a zemiakov. Nedeľná pečienka – Sunday Roast, je asi najznámejšie britské jedlo. Môže to byť hovädzie mäso s yorkshireským pudingom alebo jahňacie s mätovou omáčkou, pečené kurča s plnkou či pečené bravčové koleno s jablčnou omáčkou. Alebo hocijaké iné. Akékoľvek mäso si vyberiete, určite by ste nemali vynechať pečené zemiaky. Zvládnuť uvariť nedeľnú pečienku si vyžaduje čas a skúsenosti. Zemiaky musia byť pečené v horúcej rúre, aby boli chrumkavé. Mäso musí po upečení odležať asi 20 minút, kým je rozkrájané a servírovné na taniere. Zelenina musí byť sparená na poslednú chvíľu, aby nebola povednutá a bez farby. Keď však toto všetko zvládnete, dostanete odmenu v podobe mimoriadne chutného nápaditého jedla.