Planetary diéta: Diéta pre vaše zdravie i zdravie planéty

Počuli ste už o planetárnej diéte? Nový spôsob stravovania potláča do úzadia aj slávnu keto diétu a je prospešná nielen pre naše zdravie, ale aj pre zdravie planéty. O čo ide?

planetary diéta
https://www.shutterstock.com

„Planetary diet“, ako sa tento druh stravovania volá v origináli, vyvinulo 37 popredných vedcov pracujúcich v oblasti zdravia, poľnohospodárstva a životného prostredia. Má riešiť vplyv stále rastúcej populácie na zdravie ľudí i planéty. Je to teda strava, ktorá zabezpečuje dostatok živín bez toho, aby naše stravovanie malo nepriaznivý vplyv na Zem. A čo je najlepšie zo všetkého? Je flexibilná, vedie k optimálnej hmotnosti, aj keď si budeme zrejme musieť prepracovať stravovacie návyky.

Mohlo by vás zaujímať

Metabolic Balans

Bibiana Ondrejková jedáva s chuťou a chudne s radosťou!

Pýtate sa, ako to vlastne Bibiana Ondrejková robí? Že krásne chudne a pritom nehladuje? Opýtali sme sa jej, čo robí, že tak dobre vyzerá… Bibka, rozhodli… Čítaj ďaľej

Ako funguje planetárna diéta?

Cieľom je znížiť príjem potravín, ktoré súvisia s chorobami a sú náročné na výrobu a zvýšenie spotrebu potravín, ktoré poskytujú významné zdravotné výhody, pričom nevyžadujú spracovanie a neznečisťujú životné prostredie. Diéta odporúča prijať okolo 2500 kalórií denne a zdôrazňuje dôležitosť zeleniny, orechov a rastlinných bielkovín. Mäso síce nie je zakázané, ale odporúča sa v oveľa menšom množstve, ako ho v súčasnosti konzumujeme.

Z čoho pozostávajú denný jedálniček?

  • Orechy: 50 g
  • Strukoviny (fazuľa, cícer a šošovica): 75g
  • Ryby: 28 g
  • Vajcia: 13 g
  • Červené mäso: 14 g
  • Hydina: 29 g
  • Celé zrná: 232 g
  • Škrobová zelenina (zemiaky): 50 g
  • Mlieko: 250 g
  • Zelenina: 300 g
  • Ovocie: 200 g
  • Pridaný cukor: 31 g
  • Pridané tuky (napríklad olivový olej): 50 g

Pozitívne je, že tieto potraviny môžeme spojiť do chutných receptov najrôznejšími spôsobmi.

Menej predčasných úmrtí

Vedci predpovedajú, že ak by tento druh stravovania bol prijatý v globálnom meradle, každoročne by zabránil až 11 miliónom predčasných úmrtí na svete. Prečo? Pretože zlá strava je príčinou mnohých život ohrozujúcich chorôb, ako sú ochorenia srdca a ciev, mozgové príhody a niektoré druhy rakoviny. Zároveň by sa znížili emisie skleníkových plynov. Dnes za ne zodpovedá produkcia potravín až z 30 percent (čo je viac ako vlaky, lietadlá a autá). Viac chránená by bola aj voda.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach